Seniorenorganisatie zet zich in tegen cybercriminaliteit

oudere-online-02-06-2019-780.jpg

De maand juni is door seniorenorganisatie KBO-PCOB uitgeroepen tot de maand in de strijd tegen cybercriminaliteit. Volgens onderzoek van de organisatie is 7% van de senioren weleens slachtoffer geweest van phishing. 40% van de respondenten is bang slachtoffer te worden van internetfraude.

70% van de ouderen zit volgens het onderzoek op sociale media zoals WhatsApp, Facebook en YouTube. Veel senioren maken gebruik van DigiD.

Persoonlijke gegevens als wachtwoord gebruikt

Een derde van de ondervraagden gebruikt persoonlijke gegevens zoals geboortedatum, postcode, en namen van bekenden als wachtwoord of als een deel van hun wachtwoorden. Hoe kies je een veilig wachtwoord? Lees onze tips:

6 voorwaarden voor een veilig wachtwoord

Ruim 80% heeft een virusscanner en 60% maakt gebruik van een firewall. 70% maakt backups van bestanden, en 2 op de 10 plakken de camera af als deze niet wordt gebruikt.

Ruim acht op de 10 gebruiken een virusscanner en zes op de 10 een firewall. Zeven op de 10 maken back-ups van hun bestanden. Verder plakken twee op de 10 altijd hun camera af wanneer deze niet wordt gebruikt. Radar zocht eerder uit: Moet je je webcam afplakken?

En hoe weet je eigenlijk of je gegevens op straat liggen? Lees ons artikel:

Hoe weet je of je bent gehackt?

Radar deed in 2015 een test onder panelleden: hoe veilig zijn jouw wachtwoorden? Bekijk de resultaten uit het onderzoek over wachtwoorden.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over veilig internetten? Download dan de Radarapp en volg het onderwerp 'veilig internetten'.