background branding

Shell tankpas voor mkb rekent hogere brandstofprijs

shell_tankpas_tankstation_780.png

Uit onderzoek van Radar blijkt dat klanten met een euroShell-tankcard ongeveer 3,5 cent per liter extra betalen, zonder dat dit duidelijk gecommuniceerd wordt.

Het bedrijf achter de tankpas, FleetCor, zegt te werken met een 'lijstprijs'. Het is onduidelijk hoe die prijs bepaald wordt. Volgens de klantenservice is dit een soort gemiddelde van de dagprijs van Shell. In dat geval zouden de afrekeningen een gemiddelde moeten laten zien, waarbij goedkope brandstof een meerprijs krijgt en duurdere gematigd wordt. Onderzoek in de praktijk wijst echter uit dat zowel bij goedkope als bij duurdere tankbeurten 3 tot 4 cent per liter bovenop de brandstofprijs aan de pomp wordt gerekend.

'Geen veranderingen'

De afhandeling van de euroShell tankpas voor het midden en kleinbedrijf (tot 40.000 liter brandstof per jaar) is in 2015 door Shell overgedragen aan FleetCor, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. In de communicatie die de overgang begeleidde werd meegedeeld dat er niets zou veranderen voor de klanten. Desondanks wijzigde Fleetcor in december 2015 de algemene voorwaarden. Daarin staat onder punt 5: 'FleetCor bepaalt de prijs waaraan de brandstof zal worden verkocht aan individuele klanten. (…) Het gebruik van de pas impliceert een uitdrukkelijke aanvaarding van de prijslijst.'

Shell start onderzoek

In een reactie zegt Shell de zaak nader te onderzoeken. FleetCor beweert in een schriftelijke reactie dat het voor klanten juist heel makkelijk is om de zekerheid van één prijs te hebben. Het bedrijf gaat niet in op het feit dat de gefactureerde prijs altijd hoger is dan de prijs aan de pomp. Ook beweert het bedrijf dat gebruikers kunnen kiezen voor een andere euroShell tankpas, maar zowel op de website als bij de klantenservice is daar geen informatie over te vinden.

> Meer over de uitzending


> Meer over de uitzending