Shoppen achter de douane: reactie Schiphol

schiphol-naam-gebouw780.jpg

Schiphol heeft naar aanleiding van het Radar-artikel 'Shoppen achter de douane op Schiphol? Let op bij terugkomst', gepubliceerd op de Radar website op 23 juni, de volgende reactie gegeven.

Alle reizigers winkelen op Schiphol tegen aantrekkelijke prijzen. Ondanks dat de regels voor reizigers naar bestemmingen binnen en buiten de EU anders zijn, zijn de prijzen op Schiphol overal gelijk. Dat betekent dat reizigers elke keer dat ze reizen, dezelfde aantrekkelijke prijzen hebben. Ongeacht of ze naar Madrid of Melbourne gaan. Ook is het voor transferpassagiers overzichtelijk, want die betalen op de hele luchthaven dezelfde prijs.

 

Om misverstanden te voorkomen, gebruiken wij en de winkeliers de term ‘taxfree prijzen’ dan ook niet in advertenties of op een andere wervende manier. De term staat wel op onze website bij 'veel gestelde vragen', om uit te leggen hoe winkeliers op Schiphol omgaan met BTW. Reizigers naar bestemming buiten de EU betalen geen BTW en winkelen dus daadwerkelijk taxfree. Door Europese regelgeving, moeten reizigers binnen de EU wel BTW betalen. De winkeliers besloten daarvoor een tegemoetkoming te bieden zodat de prijs hetzelfde is voor reizigers naar buiten de EU. Daardoor zijn de prijzen voor alle passagiers gelijk en winkelt iedereen in die zin dus tegen 'taxfree prijzen'. Waarbij wij en de winkeliers nergens de belofte doen dat dit de standaardprijs, voor zover er een standaardprijs bestaat, minus 21% is.

 

Van belang daarbij is dat het om winkels gaat met een internationaal publiek en op een unieke A-locatie achter de paspoort- en veiligheidscontrole. Deze winkels hebben uiteraard te maken met een ander kostenniveau dan bijvoorbeeld webshops.

 

Dan nog over de vraag over de invoerrechten:

 

Dat is een vraag voor de douane. Als goederen een waarde vertegenwoordigen van meer dan €430 is er geen vrijstelling van invoerrecht en belasting. En dat dit geldt voor zowel goederen gekocht in winkels op luchthavens in binnen en buitenland, als andere winkels. Een link naar de douaneregels staat bij de veel gestelde vragen op onze website. Net als de uitleg over de 'taxfree prijzen'.

Meer over