Winkeliers Schiphol informeren niet over invoerkosten

Schiphol is, net als andere luchthavens, een stukje niemandsland zodra je de grenscontrole gepasseerd bent en klaarstaat om het vliegtuig naar een verre bestemming buiten de EU te pakken. Je bent dan nog geen nieuw land binnengegaan. Waartoe word je verleid? Winkelen! Dat kan je echter duur komen te staan: niemandsland behoort namelijk niet tot de Europese Unie. En dus moet je, wanneer je voor meer dan een bepaald bedrag inkoopt, bij de Nederlandse Douane bijbetalen. Dat weten ze bij al die elektronicawinkels die dure spullen in de aanbieding hebben ook. Over deze regels wordt echter niet geïnformeerd.
Als je vanuit een land buiten de EU voor meer dan 430 euro aan spullen mee terug wil nemen naar Nederland, moet je daarover aan de Douane belasting betalen. En dat geldt dus ook voor aankopen op een (Nederlandse) luchthaven. Een voorbeeld. Stel, de camera die jij wil, is op Schiphol in de aanbieding: voor 449 in plaats van 499 euro. Je koopt 'm, om deze uiteraard na afloop van de vakantie ook weer mee naar huis te nemen. Bij terugkomst word je gecontroleerd en blijk je over de camera, hoewel je deze op een Nederlandse luchthaven hebt gekocht, invoerrechten te moeten betalen. Opeens is die aanbieding dus helemaal niet zo gunstig meer.
Winkeliers informeren klanten niet
Bijna 70 procent van ruim 21.000 testpanelrespondenten was zich hier niet bewust van. Van alle mensen die aangeven dat zij weleens op een luchthaven voor meer dan 430 euro aan inkopen hebben gedaan, is dat bij 514 mensen het geval op of na 1 december 2008: de datum waarop de huidige regeling is ingegaan. Bij de meesten (64%) gaat het om een aankoop op luchthaven Schiphol. Van deze groep is 93 procent er in de winkel niet op gewezen dat de aankoop bij het passeren van de Nederlandse Douane moet worden aangegeven, en dat er dan extra voor moet worden betaald. Terwijl we specifiek hebben gevraagd naar spullen die gelijktijdig in één winkel zijn aangekocht: het is de verkopende partij dus duidelijk dat het belastingvrije-invoerbedrag wordt overschreden.
'Nothing to declare'
Veruit de meeste mensen liepen bij terugkomst door bij de controle, en werden niet tegengehouden. Hoewel zij dus eigenlijk hadden moeten kiezen voor de uitgang 'Aangifte goederen', waren zij zich daar niet van bewust (zoals de meesten al aangaven), of hebben zij het erop gewaagd. Zoals meerdere panelleden opmerken: zij hebben na aankoop de verpakking en bonnen weggegooid, en laten de spullen er 'gebruikt uitzien'. Daarmee maken ze het de Douane bij een eventuele controle lastig om te bewijzen dat de aankopen nieuw zijn. Op hun website legt de Douane de bewijslast anders: daar wordt geadviseerd om van dure spullen die je meeneemt op reis, zoals een camera of een laptop, de aankoopbon mee te nemen, zodat je kunt bewijzen dat je deze goederen al had.
Informatie verstrekken = omzet mislopen
Een kleine groep, 4,5 procent, heeft wel bij moeten betalen. Hadden zij de aankoop ook gedaan, wanneer ze van tevoren hadden geweten dat ze moesten bijbetalen? 'Nee', zegt 94 procent van degenen die de goederen niet zelf hebben aangegeven, maar zijn doorgelopen en na controle moesten bijbetalen. Van degenen die moesten bijbetalen nadat ze de producten zelf bij de Douane aangaven, zou 57 procent de aankoop niet hebben gedaan wanneer zij dit vooraf (zeker) geweten hadden. Van degenen die zijn doorgelopen, niet zijn gecontroleerd en dus ook niet hoefden te betalen, zegt overigens de overgrote meerderheid (70%) óók dat zij de aankoop niet gedaan zouden hebben 'achter de douane', wanneer zij wisten dat zij het risico liepen te moeten betalen. Dat veel mensen van een aankoop af zouden zien, maakt wellicht inzichtelijk waarom winkeliers 'achter de douane' mensen niet op de regels wijzen. Of het ook eerlijk is, dat is een andere vraag.
Wat mag mee naar Nederland en wat niet?
Wat mag je wel en niet meenemen als je weer naar Nederland vliegt? Lees het hulpartikel: Shoppen achter de Douane op Schiphol? Let op bij terugkomstOver dit onderzoek Aan dit onderzoek deden 21.794 mensen mee, van 18 tot en met 22 juli 2017. Alle deelnemers zijn lid van het Radar Testpanel. Zij doen mee aan online enquêtes. De resultaten gebruiken wij in uitzendingen van ons televisie- en radioprogramma, voor artikelen op onze website of in het magazine RADAR+. Ook je mening en ervaringen laten meetellen? Je kunt gratis lid worden door de intakevragenlijst in te vullen.
Aan dit onderzoek deden 21.794 mensen mee, van 18 tot en met 22 juli 2017. Alle deelnemers zijn lid van het Radar Testpanel. Zij doen mee aan online enquêtes. De resultaten gebruiken wij in uitzendingen van ons televisie- en radioprogramma, voor artikelen op onze website of in het magazine RADAR+. Ook je mening en ervaringen laten meetellen? Je kunt gratis lid worden door de intakevragenlijst in te vullen.