Slachtoffer datingfraude vaak oudere vrouw

Verreweg de meeste slachtoffers van datingfraude (85 procent) zijn vrouwen van boven de 50. Vaak zijn ze weduwe of net gescheiden. Waren oplichters voorheen vooral actief op datingsites, steeds vaker kiezen ze voor sociale media, zoals Facebook. Dat meldde de Fraudehelpdesk vrijdag naar aanleiding van een bericht in het AD.

Het gemiddelde bedrag dat iemand die zich uitgeeft voor minnaar bij het slachtoffer weet los te peuteren is toegenomen: van 45.000 euro in 2012 naar vorig jaar 54.000 euro. 'De vrouwen zijn vaak in een emotioneel labiele toestand na een scheiding of sterfgeval en daardoor meer vatbaar voor dit soort fraude', zei een woordvoerder. Via sociale media kan een oplichter gemakkelijker het vertrouwen van het slachtoffer winnen en meer over hem of haar te weten komen. Op datingsites zijn mensen toch wat meer op hun hoede.

Het aantal gevallen van geregistreerde datingfraude is bijna verdrievoudigd: van iets meer dan 100 zaken in 2012 tot bijna 300 vorig jaar. 'Het verbaasd me eigenlijk nog dat dit aantal zo laag is', aldus de woordvoerder. 'Meestal durven de slachtoffers zich niet bij ons te melden. Ze doen hooguit aangifte bij de politie en die geeft al jaren geen prioriteit aan dit soort fraude.'Gladde praatjesDe oplichters doen zich voor als een ander en laten met gladde praatjes een virtuele liefde opbloeien, om vervolgens met smoesjes geld te vragen. De slachtoffers zijn dan al zo verliefd, dat ze veelal toegeven.1 op 10 Facebook-profielen nep

Medewerkers van de Fraudehelpdesk zien Facebook steeds populairder worden voor oplichters, die voorheen vooral op datingsites toesloegen. Op Facebook kunnen fraudeurs precies nazoeken hoe het leven van alleenstaanden eruitziet, zodat het gemakkelijker wordt intimiteit te creëren.

De Fraudehelpdesk kreeg van Facebook Nederland te horen dat wereldwijd één op de tien profielen nep is. '10 procent van de Facebook-accounts is dus geopend met als doel om fraude te plegen: datingfraude, maar ook om bijvoorbeeld iemands bankgegevens te achterhalen. Ze proberen al die accounts te wissen, maar noemen het dweilen met de kraan open.'

Bron: ANP / ANP MediaWatch / AD