Datingsites onduidelijk over kosten

Wie zich inschrijft bij een datingsite moet vaak goed zoeken naar de abonnementsprijzen en voorwaarden. De Consumentenbond onderzocht tien online datingplatformen, drie daarvan gaven pas na registratie inzicht in de tarieven.

Bij drie andere sites moeten consumenten goed zoeken naar de prijzen. Het opzeggen van het abonnement leidt volgens de Consumentenbond ook vaak tot problemen. De optie voor stilzwijgende verlenging is bovendien makkelijk over het hoofd te zien.

Onduidelijk over tarieven en opzeggen

Bij Lexa krijgen consumenten pas prijzen te zien nadat zij zich hebben ingeschreven. Bij Relatieplanet, Paiq en 50Plusmatch worden de kosten pas na een behoorlijk aantal kliks duidelijk. Parship laat enkel de kosten voor een tweejarig lidmaatschap (24,90 euro) zien, terwijl die bij een halfjaarabonnement dubbel zo hoog zijn (44,90 euro).

Alleen E-Matching meldt de tarieven direct op de homepage. Bijna alle sites verlengen het abonnement stilzwijgend zonder dat ze dit duidelijk op hun site vermelden.

Keurmerk

Sites met het 'Keurmerk Veilig Daten' van de Consumentenbond moeten volgens de voorwaarden 'helder en transparant' communiceren over hun prijzen. De Consumentenbond zegt dat 'ook deze websites niet uitblinken in helderheid', en gaat de websites daarop aanspreken.

Pas op voor fraude

Vaak krijgen onze collega's van Opgelicht?! hartverscheurende verhalen binnen van mensen die zijn opgelicht door een internetdate. Wil je daten via internet? Lees dan eerst deze tips.

Bron: Consumentenbond / Radar