Tips: Voorkom fraude met internetdaten!

Internetdating wordt steeds populairder. Ooit begon het als een experiment, maar inmiddels is het een industrie waar miljoenen in omgaat. En waar veel liefdes tegenwoordig beginnen. Maar de groei van deze liefdesmarkt heeft ook een keerzijde…

Vaak krijgen onze collega's van Opgelicht?! hartverscheurende verhalen binnen van mensen die zijn opgelicht door een internetdate. Wil je daten via internet? Lees dan eerst deze tips!

Tip 1: Let op het keurmerk

Kies een datingsite uit die aangesloten is bij het keurmerk Veilig Daten. Het keurmerk biedt geen 100 procent garantie dat er niets mis kan gaan, maar het is in ieder geval duidelijk wat je rechten en plichten zijn als het mis gaat.

Tip 2: Weet wat je deelt

Veilig daten begint met verstandig omgaan met je privé-gegevens. Geef niet direct je achternaam, adres of andere contactgegevens.

Tip 3: Maak nooit geld over

Komt je date met een zielig verhaal over een bevroren bankrekening, een erfenis of een ziek familielid waarvoor hij of zij geld nodig heeft? Maak nooit zomaar geld over! De meeste van deze verhalen zijn niets meer dan smoesjes om er zelf financieel beter van te worden.

Tip 4: Ga niet weg van de beschermde omgeving van de datingsite

Oplichters proberen hun slachtoffers vaak weg te halen uit de beschermde omgeving van de datingsite. Zo kan een datingssite je niet meer waarschuwen op het moment dat zij erachter komen dat een profiel nep is. Ga dus niet in op verzoeken om via facebook, mail of andere kanalen te communiceren totdat je zeker weet met wie je te maken hebt.

Tip 5: Vertel anderen over je verovering

Vaak hebben buitenstaanders een frisse blik op de situatie en kunnen zij je waarschuwen als het de verkeerde kant op gaat. Dit kunnen zij echter alleen doen als zij weten waar je mee bezig bent. Vertel anderen daarom waar je mee bezig bent en wat je doet.

Tip 6: Google de profielfoto

Vaak gebruiken oplichters een foto van een ander, die ze ergens van internet geplukt hebben. Je kunt achterhalen of een foto op meerdere plaatsen op  internet te vinden is, door via Google op afbeelding te zoeken. Hoe precies in zijn werk gaat, lees je in deze uitleg van Google.   

Tip 7: Te mooi om waar te zijn?

Gebruik altijd je verstand. Heb je er geen goed gevoel over? Is iemand opdringerig of voelt het op een andere manier niet helemaal goed? Stop dan direct met de date. Heb je het idee dat je te maken hebt met een nepprofiel, meld dit dan direct bij de betreffende datingsite.

Bron: Opgelicht?!