Velen slachtoffer datingfraude

Datingfraude is een van de meest gemelde fraudes bij de vorig jaar ingestelde Fraudehelpdesk (FHD). De FHD bestaat donderdag precies een jaar en in dat jaar kreeg de desk 660 meldingen binnen van mensen die op die manier het schip in zijn gegaan, gemiddeld voor 2250 euro. Enkelen werden zelfs getild voor enkele tonnen, aldus een woordvoerder. Volgens het klachtenbureau gaat het veelal om 50-plussers, die zijn opgelicht toen ze via een datingsite aan een partner probeerden te komen.

Volgens de FHD wordt via e-mail, sms en telefoon eerst een band met een potentieel slachtoffer opgebouwd. Vervolgens vraagt de oplichter zijn verliefde virtuele datingpartner met een smoes steeds grotere bedragen over te maken.

De helpdesk kreeg afgelopen jaar in totaal ruim 14.000 mensen aan de lijn met een fraudemelding. De helpdesk kreeg ook veel klachten over fraude via webwinkels zoals Marktplaats. Daarover gingen 608 meldingen. Een andere grote groep maakte melding van skimmen en phishing (schade 40 miljoen, 620 meldingen). Ook erfenisfraude kwam vaak voor: iets minder dan 1000 mensen meldden in totaal een schadebedrag van 23 miljoen euro.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft een half miljoen euro uitgetrokken voor de helpdesk, die deel uitmaakt van de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit. Behalve met het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt de desk onder meer samen met de Autoriteit Financiële Markten, het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude, ConsuWijzer, de Consumentenautoriteit en andere overheids- en private partijen.

Bron: ANP