Slecht huis leidt tot meer doktersbezoek

ouderenziek.jpg

Mensen die in een huis wonen met achterstallig onderhoud, zitten vaker bij de dokter dan mensen die beter wonen. Dat zegt hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz van de Universiteit Maastricht.

Het aantal doktersbezoeken ligt bij de eerste groep 10 tot 15 procent hoger. Bij vrouwen en ouderen leidt een huis met bijvoorbeeld vocht en schimmel tot een aantal doktersbezoeken dat 25 procent hoger ligt dan gemiddeld. Zij zitten vaker thuis en ouderen zijn ook wat kwetsbaarder.

Duitse gegevens toepasbaar op Nederlandse situatie

Met zijn collega's deed Eichholtz onderzoek op basis van Duitse gegevens, die volgens hem toepasbaar zijn op de Nederlandse situatie.

10 procent van de huizen zou althans in Duitsland onvoldoende zijn onderhouden. Achterstallig onderhoud, slechte isolatie en dito ventilatie veroorzaken hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en problemen met de luchtwegen.

Eichholtz kan nog geen schatting maken van de kosten die slecht wonen met zich meebrengt. Het effect van het binnenklimaat op de mens is één van de thema's tijdens een conferentie vrijdag in Maastricht.

Bron: ANP