Slechte voorlichting in restaurants over tonijnsoort
In (sushi)restaurants staat tonijn vaak op de menukaart. De vis is nog steeds razend populair, en wordt al jaren met uitsterven bedreigd. Hoeveel weten restaurants eigenlijk over de tonijnsoort die zij serveren?
Radar bezocht 21 restaurants, waaronder sushirestaurants. Volgens culinair journalist Joël Broekaert is de opkomst van tonijn op sushi betrekkelijk nieuw. Vroeger vond de Japanse elite de vis veel te bloederig en vlezig om te verwerken als sushi.
Het onderzoek
We bestelden in de restaurants tonijn en vroegen om meer informatie over de geserveerde vis: Wat voor een soort tonijn is het? Daarnaast namen we in elk restaurant een sample. We lieten door middel van DNA-onderzoek checken welke soort we daadwerkelijk op ons bord kregen.
Verschillende soorten tonijn
Er zijn namelijk verschillende soorten tonijn. Het gaat met de ene soort slechter dan met de andere. Volgens Tom Grijsen van Greenpeace is het vooral met de blauwvintonijn slecht gesteld. Deze soort is ernstig bedreigd, en nog steeds zeer gewild. Omdat de soort zo zeldzaam is, betaal je flink voor een stukje blauwvintonijn.
Met de geelvintonijn gaat het iets beter, maar in grote delen van de wereld wordt de soort overbevist, waardoor er sprake is van een problematisch visbestand. Het kan zijn dat de geelvintonijn op jouw bordje duurzaam gevangen is, uit een visbestand waar het goed mee gaat. Je hebt alleen geen idee of dat zo is. De kans dat het niet het geval is, is heel groot. Het zou zelfs illegaal gevangen tonijn kunnen zijn.
Heb je licht(er) gekleurde tonijn op je bord? Dan is dat waarschijnlijk albacore tonijn.
De uitslag
In totaal bestellen we 21 keer tonijn. Het bleek in 20 gevallen te gaan om geelvintonijn te gaan en een keer om albacore tonijn. We werden in slechts vijf gevallen goed voorgelicht. We kregen vier keer te horen dat we geelvintonijn aten en een keer dat we albacore tonijn aten.
Maar bij veel restaurants blijkt het met de kennis van de vis op je bord niet al te best gesteld. Zo kregen we te horen dat we blauwvintonijn, albacore tonijn, sashimi tonijn of 'de beste tonijn' geserveerd kregen. In al deze gevallen bleek het dus geelvintonijn te zijn.
Joël Broekaert vindt het schokkend hoe slecht het gesteld is met de kennis van de vis die geserveerd wordt. Greenpeace pleit voor regels en een systeem, zodat je als consument gegarandeerd weet wat je koopt en dat het ook goed zit.
Good Fish Foundation
In de studio reageert Christien Absil van de Good Fish Foundation. Wil je weten welke vis je kunt eten? Check dan ook de Viswijzer van de Good Fish Foundation. De Good Fish Foundation start trouwens ook met een programma waarbij ze restaurantchefs gaan voorlichten over het gebruik van duurzame vis. Ben je chef? Je kunt je gratis aanmelden voor dit programma.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
3Wie uit eten gaat, ziet vaak tonijn op de menukaart voorbij komen. De vissoort is nog steeds razend populair. En dat terwijl tonijn al jaren met uitsterven wordt bedreigd. Radar onderzoekt welke soort tonijn je eigenlijk krijgt voorgeschoteld. Lees meer: https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/maandag-in-radar-vakantiefotos-dronetest-tonijn/ Maandag 17 april in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
Volgens de viswijzer zijn er ook tonijnsoorten die niét met uitsterven bedreigd worden?
Gewoon gene tonijn eten - of paling.