Slechts 6 procent zou voor spotprijs afreizen naar codeoranjegebied
Luchtvaartmaatschappij Ryanair haalde een behoorlijke stunt uit afgelopen week. Voor vijf euro kon je al afreizen naar steden als Madrid en Dublin. Eén nadeel: daar geldt code oranje. Meer dan driekwart zou dit risico niet nemen en het goedkope vliegticket afslaan, blijkt uit een poll onder ruim 12.000 mensen.
Radar onderzocht via een poll of consumenten het risico zouden nemen en voor vijf euro een vliegticket naar een oranje gebied zouden boeken, ongeacht de gevolgen voor hun gezondheid en tien dagen thuisquarantaine bij thuiskomst in Nederland.
77 procent van de respondenten vindt het een belachelijk idee van Ryanair. Nog eens 17 procent zou niet gaan, omdat zij het risico op besmetting te groot vinden. Slechts zes procent zou het risico nemen en voor vijf euro afreizen.
'Besmettingsgevaar in andere landen is net zo groot'
Drie procent van de respondenten zouden de tien dagen thuisquarantaine bij thuiskomst in Nederland voor lief nemen en het ticket van vijf euro boeken. Een veel genoemd argument is dat het besmettingsgevaar in Nederland net zo groot is.
Ook geven respondenten aan zich in een oranje gebied juist veiliger te voelen dan in Nederland vanwege de maatregelen die worden genomen, zoals het verplicht dragen van een mondkapje in openbare gelegenheden.
Thuisquarantaine is toch niet verplicht
Een andere drie procent respondenten geeft niets om code oranje en thuisquarantaine en zou gewoon naar een oranje gebied afreizen, want thuisquarantaine is toch niet verplicht. Volgens sommige respondenten is corona een 'hoax' en gaat het om bangmakerij van de regering.
Een ander veel gehoord argument onder deze respondenten luidt dat virussen er altijd al zijn. Het coronavirus wordt overdreven en is net zo gevaarlijk als het gewone griepvirus. We maken ons met zijn allen veel te druk om dit virus.
Risico op besmetting is te groot
Veel meer mensen laten het goedkope vliegticket aan hun neus voorbij gaan. De kans om besmet te raken is te groot en dat risico vinden zij het absoluut niet waard om te nemen. 'Gebruik je gezonde verstand', 'asociaal' en 'onverantwoord' zijn veel genoemde antwoorden op de vraag of je voor vijf euro een vliegticket zou boeken naar een codeoranjegebied.
Ook geven verschillende respondenten aan zich in de risicogroep te bevinden en het risico daarom te groot vinden of gewoonweg vanwege werk het zich niet kunnen veroorloven om tien dagen in quarantaine te moeten.
Belachelijke stunt van Ryanair
Ruim 55 procent van de respondenten vindt het een belachelijke stunt van Ryanair om de gezondheid van mensen zo in gevaar te brengen. Volgens sommigen van hen zou het verboden moeten worden om consumenten zo in de verleiding te brengen af te reizen naar een gebied met gezondheidsrisico's. 'Je brengt niet alleen jezelf, maar ook andermans gezondheid in gevaar', luidt een van de reacties.
'Onverantwoord voor het milieu'
Ruim 22 procent van de respondenten vindt het een rare actie van Ryanair, niet zozeer vanwege het besmettingsgevaar, maar wel voor het klimaat. 'De prijs van de tickets staat niet in verhouding tot de werkelijke kosten van klimaatverandering en milieuschade', zegt een van de respondenten.
Informatie over de Ryanair-poll
De poll over de stunt van Ryanair is tussen 3 en 7 september 2020 ingevuld door 12.329 mensen. Wil jij ook via Radar laten weten wat jij ergens van vindt? Meld je aan voor het Testpanel, dan nodigen wij je uit voor onze onderzoeken (ongeveer 2 keer per maand). Aanmelden is gratis en gaat via deze intake-enquête.