Slimme meter wordt grootschalig aangeboden

Netbeheerders gaan de slimme energiemeter vanaf 1 januari volgend jaar grootschalig aanbieden aan consumenten. Met energieleveranciers en onafhankelijk dienstenaanbieders is vrijdag een convenant getekend om dat te regelen.

Kern van deze overeenkomst is dat de beheerders van de stroom- en gasnetten energieleveranciers en aanbieders informeren over plaats en tijdstip waarop zij de slimme meter aanbieden. Zij kunnen er dan op inspelen en de klant een aanbod doen voor producten en diensten die aan de meter zijn te koppelen.

Om de maand een overzicht


Om de maand een overzicht

Met de slimme meter krijgen klanten om de maand een overzicht van hun energieverbruik. Dat moet er voor zorgen dat zij zuiniger met het verlichten en verwarmen van hun huis omgaan. Het apparaat kan op afstand worden afgelezen. Het doorgeven van de meterstanden is niet meer nodig.

'De slimme meter op zich zorgt voor een energiebesparing van 3 tot 4 procent. Maar de meter wordt pas echt slim als hij 'realtime' kan worden afgelezen. Dat kan door de meter bijvoorbeeld te koppelen aan een app voor smartphone of pc. Of door een display in de huiskamer. Dan kan de besparing oplopen tot 10 procent op jaarbasis', aldus een woordvoerder van Netbeheer Nederland.

Vervanging kan kosteloos


Vervanging kan kosteloos

De vervanging van de oude meters door slimme meters gebeurt kosteloos en alleen als de klant dat wil. Het is de bedoeling in 2020 80 procent van de kleinverbruikers een slimme meter in huis heeft. Dat komt neer op circa 6 miljoen huishoudens. In de afgelopen jaren hebben al ruim 600.000 huishoudens een slimme meter gekregen.

De grootschalige verspreiding van slimme meters is onderdeel van het Energieakkoord.

Bron: ANP