Kamp: slimme meter heeft zich bewezen

Als het aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) ligt, hebben alle huishoudens en bedrijven over 6 jaar een slimme energiemeter. Kamp schrijft dat maandag aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister heeft de nieuwe digitale gas- en elektriciteitsmeter zich in de praktijk inmiddels bewezen. Sinds 2012 zijn 600.000 oude meters vervangen door de nieuwe exemplaren die nodig zijn om het elektriciteitsnet gereed te maken voor de toekomst. Zo meet het apparaat bijvoorbeeld de energie die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet als iemand zelf energie opwekt met zonnepanelen. Ook kunnen energiemaatschappijen beter nagaan wanneer hoeveel energie nodig is.

De slimme meters maken verder het doorgeven van de meterstanden overbodig, vereenvoudigen het wisselen van energiemaatschappij en maken energiebesparing makkelijker. 'Consumenten kunnen door deze nieuwe meter direct zien hoeveel gas en elektriciteit ze gebruiken. Hierdoor worden ze bewuster van hun verbruik, kunnen ze makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen', aldus Kamp.

Bron: ANP