background branding

Veel stofzuigers vanaf deze week niet meer te koop

Veel stofzuigers mogen vanaf deze week niet meer worden verkocht. Dat heeft te maken met een nieuwe regel om energie te besparen: een stofzuiger mag vanaf deze week maximaal nog 1600 watt verbruiken.

En dat is een groot probleem, want driekwart van de Nederlanders gebruikt een apparaat dat meer dan 1600 watt verbruikt. Veel Nederlanders gaan namelijk uit van de gedachte dat meer vermogen ook voor een schonere vloer zorgt.

Maar dat is volgens Joyce Donat van de Consumentenbond een mythe. Dat blijkt ook uit een test van Consumentenbond van afgelopen juli. De best geteste stofzuiger gebruikte slechts 1200 watt.Voorraad uitverkopen

Vanaf deze week zou je dus eigenlijk geen onzuinige stofzuigers meer kunnen kopen in de winkel. Maar er is afgesproken dat de winkels de bestaande voorraden mogen uitverkopen. Het aandeel stofzuigers dat voldoet aan de nieuwe norm wordt daardoor wel steeds groter.

Philips, de een na grootste stofzuigerverkoper in Nederland, zegt dat vanaf deze week alle apparaten het energielabel A of B krijgen. Die machines mogen dan maximaal nog 750 watt verbruiken.

Op de nieuwe stofzuigerkeurmerken moeten de fabrikanten ook aangeven hoe de apparaten presteren. Probleem is echter dat ze dat zelf mogen doen. De consumentenbond is bang dat de fabrikanten zichzelf zo gunstig mogelijk uit de tests laten komen.

Bron: Volkskrant