Boete voor huis zonder label

Woningbezitters die geen verplicht energielabel regelen, riskeren voortaan een boete tot 405 euro. Dat staat volgens het AD in plannen van minister Blok (Wonen). Bij verkoop of verhuur van een huis wordt straks actief gecheckt of het 'groene' certificaat aanwezig is.

Het energielabel, dat aangeeft hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte, was de afgelopen jaren eigenlijk ook al verplicht. Maar er werd massaal de hand mee gelicht. Veel verkopers en kopers zagen er in onderling overleg van af, omdat er toch geen boete volgde.

Dat is verleden tijd, blijkt uit de plannen die dinsdag worden toegelicht: de Inspectie Leefomgeving en Transport controleert straks op de aanwezigheid van dit papiertje bij verkoop of verhuur van een woning. Als er geen energielabel is, volgt een waarschuwing en krijgt de eigenaar tijd om orde op zaken te stellen.

Huiseigenaren krijgen label

In januari en februari krijgen alle ongeveer vijf miljoen particuliere huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel thuisgestuurd van het ministerie van Blok. Dat geeft nu al globaal aan hoe het met hun huis is gesteld wat betreft energieverbruik. Deze schatting is gebaseerd op gegevens uit het kadaster en van vergelijkbare huizen.

De eigenaren kunnen dit certificaat via internet aanvullen met actuele gegevens over bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie of een nieuwe ketel. Dat kunnen ze digitaal doorgeven aan een erkend deskundige, zoals een energiedeskundige of een makelaar die daarvoor een speciale opleiding heeft gevolgd. Dat is eenvoudiger en het scheelt in de prijs. Het definitieve label zal enkele tientjes gaan kosten. Bij het label zit een folder met uitleg en er is een helpdesk (0800-0808).

Als eigenaren geen definitief label willen, hoeven ze dat niet te doen. Het is alleen verplicht als er een nieuwe bewoner in komt.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad