Slotenmaker beboet voor misleidende en agressieve praktijken

17012022Slotenmaker.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft KeyService Nederland / Plumberservice uit Helmond en zijn bestuurder boetes opgelegd. Het bedrijf bood online slotenmakersdiensten aan, waarbij consumenten die het bedrijf inhuurden in zee dachten te gaan met een lokale slotenmaker. 

Op de website deed het bedrijf zich betrouwbaarder voor dan het was en leek het de ingehuurde slotenmakers van KeyService Nederland waren gecontroleerd op kwaliteit. Informatie over de kosten werd niet vooraf verstrekt, maar achteraf werden consumenten soms onder druk gezet om de hoge rekening voor de klus meteen te betalen. Voor deze agressieve en misleidende handelspraktijken legt de ACM het bedrijf een boete op van 200.000 euro en aan de bestuurder een boete van 50.000 euro.

Bedrijf maakte misbruik van consumentenvertrouwen

Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurder ACM: 'Als je jezelf hebt buitengesloten, ga je op zoek naar een betrouwbaar bedrijf dat je kan helpen. Juist in zulke situaties moeten consumenten kunnen vertrouwen op de diensten van een bedrijf als een slotenmaker. Dit bedrijf maakte daar misbruik van door zich anders voor te doen, achteraf hoge rekeningen te presenteren en consumenten onder druk te zetten om te betalen. Hiervoor leggen wij nu deze boetes op.'

Meld misleidende praktijken

Het is verstandig een melding te doen bij ACM ConsuWijzer als je het gevoel hebt misleid te zijn door een bedrijf. De ACM kan aan de hand van deze meldingen bedrijven onderzoeken en eventueel beboeten.  

Veel advertenties en hoog in de zoekresultaten

Consumenten die zichzelf hadden buitengesloten, vonden het bedrijf online omdat het veel adverteerde en hoog in de zoekresultaten verscheen. In advertenties die KeyService gebruikte, deed het bedrijf zich voor als een lokale slotenmaker. Op websites werd vermeld dat de slotenmakers met wie het bedrijf werkte voldeden aan bepaalde kwaliteitseisen, terwijl zij hierop niet werden gecontroleerd. 

Ook stonden er valse positieve recensies op de websites. Dit wekte vertrouwen bij de consument. Consumenten die via KeyService een slotenmaker inhuurden, kregen vooraf geen indicatie van de hoogte van de kosten die zij mochten verwachten. Na de werkzaamheden werden zij ter plekke geconfronteerd met een hoge rekening. Als zij zich daarover beklaagden, werden zij soms onder druk gezet om de rekening direct te betalen. De bedragen konden oplopen tot wel 2200 euro voor enkele minuten werk.

Agressieve en misleidende praktijken

De ACM ziet de praktijken van KeyService en zijn leidinggevende als agressieve en misleidende handelspraktijken. Consumenten die het bedrijf inhuurden, dachten een betrouwbare, professionele, lokale slotenmaker langs te krijgen. In werkelijkheid stuurde KeyService een willekeurige slotenmaker uit zijn netwerk naar de consument die er vooral op uit was zoveel mogelijk geld te verdienen in een korte tijd. De ACM legt daarom een boete op aan het bedrijf én aan degene die leiding gaf aan deze praktijken.

Tips voor het inhuren van een 24-uurs dienst

Als je een slotenmaker of andere 24-uurs dienst wilt inhuren, vind je op Consuwijzer.nl tips waar je op moet letten bij het zoeken naar een betrouwbare aanbieder. Op de website van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) vind je erkende slotenmakers

Bron: ACM / CCV