background branding

'Snel vitamine C toedienen na hartstilstand kan extra schade tegengaan'

pillen-potje-anp.gif

Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam hopen overlevenden van een hartstilstand beter te kunnen helpen met extra vitamine C.

Van degenen die een hartstilstand in eerste instantie overleven, overlijden er elke week toch nog twaalf in het ziekenhuis. De onderzoekers willen daarom 'zeer snel' na een hartstilstand een hoge dosis vitamine C rechtstreeks in de bloedbaan toedienen. Ze denken sterfte, orgaanschade en behandelduur zo 'fors' te kunnen verminderen.

Hoe werkt het?

'Tijdens een hartstilstand gaat er geen zuurstof naar de hersenen en de overige organen. Dat veroorzaakt schade. Door een geslaagde reanimatie komt de bloedsomloop weer op gang. Dat is gunstig, maar zorgt tegelijkertijd ook voor de vorming van zogenaamde zuurstofradicalen. Die zorgen voor extra schade. Vitamine C vermindert de productie van zuurstofradicalen en kan zo de schade tegengaan', legt het VUmc uit.

Het gaat nu de mogelijkheden van - de ook nog eens goedkope en veilige - vitamine C verder onderzoeken, samen met zes andere ziekenhuizen.

Bron: ANP