Meldpunt voor ongeruste hartpatiënten

radboudumc-hart080117.jpg

Patiënten die als gevolg van een openhartoperatie besmet zijn geraakt met de gevaarlijke bacterie Mycobacterium chimaera worden opgeroepen zich te melden bij Hartpatiënten Nederland. Dat geldt ook voor mensen die vrezen in contact te zijn geweest met de resistente bacterie, aldus de patiëntenorganisatie dinsdag.

Vorige week werd bekend dat twee hartpatiënten in Nederland zijn overleden als gevolg van besmetting met de tbc-achtige bacterie. In totaal raakten meer dan honderd mensen besmet in verschillende landen. Uit onderzoek onder leiding van het Radboudumc bleek dat de besmettingen werden veroorzaakt door apparaten uit een fabriek in Duitsland. Het ging om zogeheten heater-cooler units, apparaten die tijdens openhartoperaties het bloed op de juiste temperatuur houden.

Onderzoek naar de besmetting

Hartpatiënten Nederland zegt geschokt te zijn door het nieuws. De organisatie onderzoekt of de besmetting te voorkomen was, en verwijtbaar is. 'We beraden ons op welke wijze we deze mensen kunnen helpen.'

Apparaten uit de operatiekamer

Inmiddels zijn de betreffende apparaten overal uit de operatiekamers weggehaald. Evengoed denkt het Radboudumc dat artsen nog twee jaar alert moeten zijn op mogelijk besmette patiënten.

Bacterie levensgevaarlijk tijdens operatie

De bacterie Mycobacterium chimaera is resistent tegen alle schoonmaakmiddelen. Op zich is het organisme voor gezonde mensen ongevaarlijk. Maar als mensen geopereerd worden, kan de bacterie via een onnatuurlijke manier in het lichaam terecht komen. Dan kan de bacterie juist wel tot ziektes leiden en levensbedreigend zijn.

Bron: ANP