Sommige box 3-gedupeerden hebben recht op nog meer compensatie
Het spaartaks-dossier is nog niet op orde. Door de 60.000 gedupeerden te vergoeden, kreeg een onderdeel van die groep voor jaren te weinig toeslagen. Deze fout kost de overheid zeker tientallen miljoenen euro’s, meldt RTL.
Het gaat over 'rechtsherstel spaarvariant box 3', waarin de oplossing huist voor de oneerlijke spaartaks. De 60.000 slachtoffers betaalden te veel belasting over hun vermogen en na een vonnis van de Hoge Raad is het nu aan de overheid hen te vergoeden.
'Reparatie dossier werkt door naar minimaal tien andere regelingen'
Die 60.000 slachtoffers gingen in bezwaar bij de Belastingdienst over hun belastingaanslag en krijgen voor 4 augustus 2022 terug wat zij te veel hebben betaald. Voor een deel van hen is dat niet het enige wat ze terugkrijgen: staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst, CDA) schreef in een Kamerbrief dat de 'reparatie van het spaartaks-dossier doorwerkt naar minimaal tien andere regelingen van de overheid'.
Dit komt door het verzamelinkomen, het bedrag onderaan de streep bij je belastingaangifte. Het verzamelinkomen bestaat uit drie belastingcategorieën: loon of uitkering en inkomen uit je huis, de inkomsten van een eigen onderneming en het rendement op spaargeld en beleggingen.
De betreffende 60.000 spaarders komen voor veel toeslagen niet in aanmerking, maar er zijn ook toeslagen waarbij het niet uitmaakt hoeveel vermogen je hebt, bijvoorbeeld kinderopvang. Dit is wel het geval bij het kindgebonden budget en de zorgtoeslag, maar die vermogensgrens ligt met 120.000 euro boven de 50.000 euro die mensen mogen hebben zonder vermogensbelasting te hoeven betalen.
Gerekend met fictief rendement: stuk hoger dan het daadwerkelijke rendement
Sommige spaarders hebben dus een flink vermogen en krijgen toch toeslagen. De Belastingdienst rekende met een fictief rendement en dat lag veel hoger dan de echte rente. Hierdoor kwam het verzamelinkomen hoog uit en de toeslag dus lager. Het is niet duidelijk hoe groot de groep is die dit is overkomen; op dit moment is een onderzoek gaande. Volgens Van Rij 'wijzen de eerste berekeningen erop dat het om een smalle doelgroep zal gaan'.
De Staat betaalt dit: 'Dan praten we over tientallen miljoenen. Het is niet zo dat we over honderden, laat staan miljarden gaan praten.' Van Rij geeft nog aan dat het in individuele gevallen om veel geld gaat.
In principe zonder toedoen toeslagontvanger
Hoe de slachtoffers het geld terugkrijgen? Op dit moment vindt er een 'uitvoeringstoets' plaats, om te kijken hoe het spaartaks-dossier gerepareerd wordt. Hieruit zal duidelijk worden welke regelingen nodig zijn om ook deze vergoedingen rond te krijgen. Uiteindelijk moet het gewijzigde verzamelinkomen in de systemen terechtkomen. Zodra dat is gebeurd, moet de hoogte van de toeslag binnen acht weken worden aangepast, zonder dat de ontvanger daar iets voor hoeft te doen.
'Druk op de overbelaste Belastingdienst'
Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemachers van RTL legt dit 'toch weer druk op de toch al overbelaste Belastingdienst'. 'Zoals zo vaak blijkt ook in dit geval dat het in de praktijk een stuk ingewikkelder is.' Ook de Tweede Kamer kijkt bezorgd naar de ontwikkelingen: 'De grootste vrees van de Tweede Kamer is dat dit zoveel capaciteit zou opslokken dat de Belastingdienst niet toekomt aan ander belangrijk werk.'
Bron: RTL