SP stelt kamervragen na uitzending Radar over sint-janskruid

sp-stelt-kamervragen-na-uitzending-radar-over-sint-janskruid-250118.jpg

De uitzending van Radar maandag over sint-janskruid heeft gezorgd voor kamervragen. Nine Kooiman van de SP stelt 11 vragen aan de minister voor Medische Zorg.

In de uitzending was te zien dat sint-janskruid ernstige interacties heeft met verschillende medicijnen. Internist-Oncoloog Ron Mathijssen merkt dat gebruikers denken dat het gebruik van sint-janskruid, dat overigens vrij verkrijgbaar is, geen kwaad kan. In zijn opinie zouden sint-janskruidpreparaten dan ook niet zomaar vrij verkrijgbaar moeten zijn bij drogist of natuurvoedingswinkel.

Kamervragen

 1. Wat is uw reactie op de uitzending van Radar over de verkoop van sint-janskruidproducten d.d. 22 januari 2018?
 2. Klopt het dat de de wisselwerking van sint-janskruid met geneesmiddelen zoals de anticonceptiepil en kankermedicatie niet nieuw voor u (of uw ministerie) is? Kunt u toelichten waarom niet eerder actie is ondernomen om de gebruikers van sint-janskruid beter te beschermen?
 3. Wat vindt u er van dat in de uitzending van Radar blijkt dat sint-janskruid bij drie op de vijf drogisterijen vrij verkrijgbaar is, zonder dat de kopers ook maar iets van een waarschuwing te horen krijgen over wisselwerking met bepaalde geneesmiddelen?
 4. Bent u ook van mening dat bij de verkoop van sint-janskruid actief gevraagd zou moet worden of er andere geneesmiddelen gebruikt worden? Kunt u dit toelichten?
 5. Bent u het eens met de uitlating van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat het in het belang van de consument is dat kruidenpreparaten worden geregistreerd als geneesmiddel? Kunt u dit toelichten?
 6. Bent u het eens met de uitlating van het CBG dat het een slechte ontwikkeling is dat er nog maar één sint-janskruid als geneesmiddel voor de Nederlandse markt beschikbaar is?  Kunt u dit toelichten?
 7. Kunt u beargumenteren waarom u vindt dat het verbieden van sint-janskruidproducten via de drogist te ver gaat, terwijl de KNMP en CBG van mening zijn dat het goed zou zijn als uitsluitend de apotheek sint-janskruid producten zou verkopen? Kunt u uw antwoord toelichten?
 8. Zou het niet veiliger zijn als de verkoop van sint-janskruidproducten altijd beperkt wordt tot apothekers, waar standaard gevraagd wordt of er ook andere geneesmiddelen gebruikt worden?
 9. Waaruit blijkt dat een waarschuwing op een verpakking voldoende zou zijn om mensen te beschermen tegen wisselwerking met geneesmiddelen?
 10. Welke acties onderneemt u om mensen voor te lichten over de wisselwerking van andere kruidenpreparaten met geneesmiddelen? Kunt u dit toelichten?
 11. Bent u bereid te onderzoeken wat de beste manier is om de gebruiker beter te beschermen tegen de risico’s van het gebruik van kruidenpreparaten en of de huidige wetgeving nog volstaat?