Speculatieve grondhandel: waar moet jij als koper op letten?

Grondverkoop

Grondhandelaren kopen landbouwgrond op en verkopen die in kleine stukjes aan particulieren. Deze grondhandelaren wekken de indruk dat er binnenkort gebouwd gaat worden, door bijvoorbeeld de gemeente of een projectontwikkelaar. De landbouwgrond zou een bestemmingswijziging krijgen tot bouwgrond. De grond kan dan veel meer waard worden. Maar wat doe je als er helemaal niets met die grond gebeurt?

Geen plannen voor ontwikkeling

Het lijkt een leuke manier om je spaargeld in te investeren in een stuk grond. De verkoper belooft grote winst als er op jouw grond gebouwd wordt. Maar vaak gaat er in zijn geheel niet gebouwd worden en bestaan er bij de gemeente geen plannen voor een bestemmingswijziging. Soms heeft grond zelfs een beschermde status omdat er bijvoorbeeld weidevogels broeden. In die situaties ga je als eigenaar niets verdienen aan je investering en moet je je verlies incasseren.

Teveel betaald

Een bijkomend probleem is dat veel particulieren een veel te hoge prijs betalen voor het stuk grond. Mocht de grond ooit een bestemmingswijziging krijgen, is de kans alsnog erg klein dat ze er rendement op gaan halen.

Enige winst die er te behalen was hebben zij al aan de grondhandelaar betaald. Zij blijven over met het risico dat die winst nooit behaald wordt, omdat de kans groot is dat er nooit gebouwd wordt.

Waar kun je als consument op letten?

‘Je moet je afvragen; als deze grond zo winstgevend is, waarom verkopen ze het dan aan mij? De alarmbellen moeten dan gaan rinkelen,’ vertelt hoogleraar Leon Verstappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

We vroegen hem wat je als consument kan doen om te voorkomen dat je verkeerd investeert. Hij geeft de volgende tips:

  • Laat je niet verleiden door keukentafelpraatjes en voorgespiegelde kansen om snel te verdienen. Als het niet opgeschreven staat, zijn de mooie beloftes die de verkoper verkondigt niets waard. Alleen wat je getekend hebt kun je bewijzen.
  • Lees daarom alles wat geschreven staat goed door. Ook alle kleine letters. Het liefst betrek je daar een deskundige bij. Als je een auto koopt wil je ook weten wat de staat ervan is. En hier gaat het om nog hogere bedragen.
  • Ga na of er op jouw toekomstige stuk grond überhaupt bouwplannen zijn in de nabije toekomst. Daarvoor kun je op de kaart van de Omgevingswet kijken, of jouw gemeente benaderen. Maak pas met die informatie de keuze of je wil investeren.
  • Heb je al wel een koopakte ondertekend, maar nog geen leveringsakte getekend bij de notaris? Als deze vermoedt dat de koper belazerd wordt, kan die weigeren om de leveringsakte te ondertekenen, omdat je als koper niet weet welke verplichtingen je bent aangegaan.

De rechter denkt mee

Er zijn een aantal uitspraken van de rechter geweest waar de koper zich niet aan zijn verplichting hoeft te houden, omdat deze onder valse voorwaarden tot stand is gekomen. Toch blijft het bij dit soort kwesties beter om de problemen vooraf te voorkomen, dan de situatie achteraf op te lossen.

Meer te weten komen over dit onderwerp? Kijk dan maandag 1 april naar Radar, waarin we het hebben over de situaties van gedupeerden en de gevolgen van roekeloze grondhandel.

Meer over