Spoorwegoverweg moet veiliger worden door technische snufjes

spoorwegovergang.jpg

De ruim vijfhonderd onbewaakte spoorwegovergangen die Nederland nog telt moeten veiliger worden, vindt ProRail. De spoorbeheerder zoekt de oplossing in nieuwe techniek en gaat de komende maanden zeven nieuwe systemen testen. Die maken weggebruikers erop attent dat ze een onbeveiligde overweg naderen en waarschuwen als er een trein aankomt.

De effectiefste manier om ongelukken te voorkomen, is overwegen vervangen door tunnels en bruggen. Dat is op veel plekken gedaan, maar nog altijd telt Nederland zo'n 2500 overwegen. Een op de vijf is onbewaakt. Een oproep van ProRail om met slimme ideeën te komen die de veiligheid van die overgangen verbeteren, leverde 62 inzendingen op. De komende maanden wordt de haalbaarheid van zeven systemen getest.

Seintje via telefoon

Een van de ideeën is om mensen via telefoon of navigatie een seintje te geven als ze een onbewaakte overweg naderen. Andere inzenders zoeken de oplossing in licht- en geluidseffecten. Ook zijn er diverse ideeën ingediend voor systemen die treinen zien aankomen, van radar tot meetlussen in het spoor. ProRail gaat testen of de plannen inderdaad de veiligheid verbeteren en betaalbaar zijn.

Het aantal dodelijke ongevallen op overwegen is de laatste decennia sterk afgenomen. In de jaren tachtig vielen gemiddeld nog zo'n vijftig dodelijk slachtoffers per jaar, in 2014 was dat gedaald tot zeven. Vorig jaar was er een piek met dertien doden op spoorwegovergangen. Dit jaar zijn tot nog toe vier fatale aanrijdingen gebeurd.

Bron: ANP