Sportkleding, cadeautje of een winterjas: deze stichtingen helpen kinderen in armoede

Jongens op voetbalbank66522479_s.jpg

Steeds meer kinderen leven in armoede. Een gevolg daarvan is dat ouders niet altijd leuke dingen voor hun kinderen kunnen betalen. Denk aan contributie voor sportclubs of muzieklessen. Ook tripjes buiten school zoals schoolreisjes of excursies kosten geld dat ouders vaak niet (meer) hebben. Daar zijn fondsen voor waar ouders geld voor dat soort dingen aan kunnen vragen. 

Weten welke fondsen er zijn en of ze iets voor jou kunnen betekenen? Lees dan snel verder.

Waar kan je terecht?

Er zijn vier verschillende fondsen die samenwerken via de overkoepelende organisatie Sam&. Dit zijn: Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Kinderhulp en Jarige Job. De eerste twee fondsen werken samen met de gemeenten, de andere twee zijn landelijk. Op welke je als ouder aanspraak kan maken ligt eraan wat je nodig hebt. Elk fonds is er om kinderen die opgroeien in armoede te helpen om alles te kunnen doen wat klasgenootjes ook doen. 

Leergeld

De stichting Leergeld is er om kinderen de basisdingen te kunnen geven. Denk hierbij aan schoolspullen, sportcontributie en sportkleding, muzieklessen. Maar zeker ook de dingen die doodnormaal lijken voor de meeste mensen, maar een groot probleem kunnen zijn voor mensen die het niet breed hebben, zoals een fiets. Leergeld werkt op gemeentelijk niveau.  

Zo dien je een aanvraag in: hulp bij aanvragen bij Leergeld gaat via de website. Aangezien het fonds op lokaal niveau werkt, moet je eerst invullen in welke gemeente je woont. Vanaf daar vraag je hulp aan via de Leergeld-afdeling van jouw gemeente. 

Jeugdfonds Sport & Cultuur

Leergeld werkt samen met de gemeenten maar ook met het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit fonds regelt wat in de naam eigenlijk al staat: sport en culturele activiteiten. Bij sporten komt namelijk meer kijken dan contributie betalen. Er is bijvoorbeeld sportkleding en vaak ook speciale schoenen nodig. Ook helpt het fonds met het aanschaffen van muzieklessen en bijbehorende instrumenten. 

Zo dien je een aanvraag in: hulp van Jeugdfonds vraag je aan via een intermediair. Dit is bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of medewerker van een sociaal wijkteam. Een intermediair kan ook een vrijwilliger bij het fonds zijn. Deze persoon doet samen met jou de aanvraag. Als deze goedgekeurd is wordt de contributie van een kind een jaar lang betaald. Voor het volgende jaar moet weer een nieuwe aanvraag gedaan worden.

Kinderhulp

Kinderhulp is er voor kinderen die niet bij de andere organisaties terecht kunnen. Via deze stichting kunnen zij hele verschillende dingen krijgen. Van een dagje weg tot een warme winterjas. Vaak wordt hulp op gemeentelijk niveau geregeld, maar Kinderhulp is een landelijke organisatie. 

Zo dien je een aanvraag in: ook bij Kinderhulp kunnen ouders niet zelf een aanvraag doen, dit gaat via een persoon die professioneel betrokken is bij het gezin, zoals een maatschappelijk werker. Hij of zij doet de aanvraag en zorgt er samen met Kinderhulp voor dat het kind de juiste hulp ontvangt.

Jarige Job

En dan de verjaardagscadeau's. Ondanks dat het niet een basisbehoefte is, is het voor kinderen cruciaal. Een verjaardagscadeau en feestje, hoe klein ook, zijn altijd belangrijk. Hiervoor kunnen ouders terecht bij Jarige Job. Dit landelijke fonds deelt verjaardagsboxen uit met onder andere versiering, traktaties en een cadeau.

Zo dien je een aanvraag in: de verjaardagsbox kan je aanvragen via de site. Er is een aanvraagformulier waar je naast je gegevens ook een berichtje invult. Hier vertel je wie er jarig is en wat jouw situatie is. Je krijgt vervolgens een mail als het fonds vragen heeft of de aanvraag is afgekeurd. Het duurt een aantal weken om de box voor te bereiden, dus Jarige Job vraagt om minstens zes weken van tevoren de aanvraag te doen. Je ontvangt een track en trace als je verjaardagsbox onderweg is.