Staat de verwarming al weer aan? 'Nee, wij besparen!'

verwarming-standje-lager-thermostaat-780.jpg

Polluitslag.

Staat de verwarming thuis al aan, nu de daling van de temperatuur definitief heeft ingezet? Bij een kwart van de ruim 1200 pollrespondenten ongetwijfeld wel: die zet 'm aan zodra het kouder wordt. De overgrote meerderheid (74%) stelt het echter zo lang mogelijk uit.

Waarom zou je het aanzetten van de verwarming uitstellen? Op Twitter laten de meesten weten dat ze het vooral om het besparen op de energierekening gaat. In een enkel geval uit noodzaak; omdat er nog rekeningen liggen van Eneco…

Heeft de stand van de verwarming invloed op je gezondheid?

Twee andere twitteraars laten weten de kachel alleen aan te zetten wanneer er bezoek komt. Marc twittert dat hij de verwarming ook nu nog steeds uit heeft staan. Niet alleen om de portemonnee en het milieu te sparen; ook 'zodat het lichaam kan wennen aan de lagere temperatuur en weerstand kan opbouwen'.

Janny IJpma zet de verwarming juist direct weer aan, want: 'Vocht in huis is een echte ziekmaker', zo laat ze via twitter weten. Daar heeft ze gelijk in, zo was afgelopen zaterdag ook in Radar Radio te horen. Dat ligt echter niet enkel aan de stand van de verwarming.

Ventileren tegen een te hoge luchtvochtigheid

Peter Borgen van De Vocht- en Schimmelexpert laat weten dat het vooral belangrijk is om te ventileren: 'Het beste doe je dat permanent. Dus ervoor zorgen dat een rooster of een raam altijd open kan staan. En dan het liefst aan twee kanten van je woning, zodat er luchtstroming door je huis plaatsvindt.' Is permanente ventilatie bij jou niet mogelijk, zet dan iedere dag even een kwartiertje je ramen tegenover elkaar open, aan de voor- en achterkant van je huis. Langer hoeft niet, volgens Borgen, een kwartiertje is genoeg om de lucht te verversen.

Kou lijden met de verwarming uit of laag is niet nodig

'Eh, ik ga toch geen kou lijden? Dus ik doe gewoon de verwarming aan!' - Jeanette hoort zo te lezen ook bij de 26 procent die het verwarmen niet uitstelt. Al hoeft het natuurlijk niet te betekenen dat je kou moet lijden, wanneer je de verwarming niet direct aanzet. Het is een afgezaagde tip, maar dat is het vooral omdat 'ie echt werkt: trek een warme trui aan. Of juist een laagje onderkleding extra, en vergeet je voeten niet: sloffen of dikke sokken helpen ook.

Meer (kleine) tips waarmee je op je stookkosten kunt besparen:

  • Zet de temperatuur omlaag als je weg of naar bed gaat.
  • Draai afzonderlijke radiatoren uit in ruimtes waar je niet bent (zet ze wel zacht aan als het gaat vriezen!)
  • Zet de verwarming bijtijds op de nachtstand (hij warmt nog wel even door).
  • Sluit de gordijnen, die houden de warmt binnen en de kou van het raam tegen. Let wel op dat ze niet voor de verwarming hangen.
  • Een graadje lager went vanzelf. Wat ook helpt: een vest, sloffen en een dekentje.
  • Maak zo min mogelijk gebruik van elektrische kachels, dat zijn grootverbruikers.

Hierboven staan 'snelle' tips beschreven: je kunt ze gelijk toepassen. Wil je meer weten over kleine én grote investeringen die je kunnen helpen om te besparen op je energierekening? Lees ons hulpartikel:

Tips om je energierekening omlaag te krijgen

Geef ook je mening

Wil jij ook je mening geven? Doe mee aan de nieuwe poll die klaarstaat voor alle Radar Testpanelleden. Geen lid? Meld je gratis aan via deze vragenlijst en krijg voortaan alle onderzoeken van Radar toegestuurd. Meer over het Radar Testpanel lees je hier.