Stadsverwarming - reactie Nuon

Nuon heeft naar aanleiding van de uitzending van Radar (11-09-2017) over stadsverwarming onderstaande reactie gegeven.
De overheid bepaalt inderdaad via de ACM wat de normtarieven zijn voor zowel verbruik als vaste kosten. Nuon heeft in 2017 zijn tarieven verlaagd en blijft daarmee ruim onder de maximumtarieven van de ACM. Het verschil met de kosten van gas is daardoor kleiner, zeker wanneer je bedenkt dat het warmtetarief all-in is. Er komt niets meer bij, terwijl klanten met een cv-ketel ook rekening moeten houden met de kosten van onderhoud, reparatie en vervanging e.d. Laatstgenoemde worden in een vergelijking echter vaak vergeten.
Onze tarieven behoren tot de laagste in Nederland; een Nuon klant betaalt gemiddeld zo’n 50 euro minder per jaar dan wanneer we de ACM-tarieven zouden hanteren.
Overigens is dit onderwerp al enkele keren eerder in de media geweest, zoals in april jl in Het Parool. Voor de volledigheid, zie hieronder de reactie die we hebben gegeven aan het Parool over hetzelfde onderwerp:
Het is belangrijk om te weten dat we bij het vaststellen van onze warmtetarieven uitgaan van de regels van de overheid, die hiervoor worden gehanteerd. Dit wordt ook strikt gecontroleerd door de overheid. De overheid gaat bij het bepalen van de maximumprijs voor warmte uit van gemiddelden.
Desondanks begrijpen wij goed dat de prijs van stadswarmte altijd een belangrijk zorgpunt is van mensen, ook omdat de opbouw daarvan geheel anders is dan die van aardgas. In 2017 zijn zowel de vaste als variabele tarieven voor Nuon Warmte klanten duidelijk lager dan de maximum tarieven van de Warmtewet. Daarmee hebben de stadswarmteklanten van Nuon in elk geval een van de laagste prijzen van Nederland.