Stadsverwarming duurder dan gasaansluiting

Zo'n 600 duizend huishoudens hebben in Nederland blok- of stadsverwarming. Overstappen naar een andere energieleverancier is niet of nauwelijks mogelijk, daarom word je beschermd door de Warmtewet 2014, met als uitgangspunt dat je niet meer betaalt dan huishoudens met een gasaansluiting. Maar klopt dat wel?

Deze afspraak wordt ook wel het 'niet meer dan'-principe genoemd. Uit onderzoek van Radar in samenwerking met vergelijkingssite EasySwitch.nl blijkt echter dat dit niet het geval is en huishoudens soms wel honderden euro's per jaar meer betalen.

Verschillen tussen blok- en stadsverwarming

De meeste mensen die blok- of stadsverwarming hebben wonen in de provincie Flevoland (ruim 30%), gevolgd door Utrecht en Noord- en Zuid-Holland. Bij blokverwarming wordt een heel huizencomplex voorzien van warmte via een collectieve ketel. Bij stadsverwarming gebruik je restwarmte van bijvoorbeeld een energiecentrale, verbrandingsinstallatie of fabriek in de buurt.

Honderden euro's duurder uit

Ook met blok- en stadsverwarming betaal je elke maand een termijnbedrag aan een energiemaatschappij en krijg je jaarlijks een jaarafrekening. Een jaarafrekening van blok- of stadsverwarming is niet te vergelijken met een gewone jaarafrekening. Er wordt namelijk gerekend met andere eenheden (gigajoules). Bovendien: in de prijs die je voor warmte betaalt zitten ook transportkosten (van de ketel naar een woning) en servicekosten (voor het verwarmen van centrale ruimtes en het onderhoud van de ketel).

Vergelijkingssite EasySwitch.nl ontwikkelde een stadswarmte omrekentool om uit te kunnen rekenen hoeveel euro’s per jaar mensen met stadsverwarming meer betalen dan wat zij met exact hetzelfde verbruik jaarlijks kwijt zouden zijn met een gasaansluiting.

In deze tool gaan zij uit van het tarief van de goedkoopste gasleverancier, vaste leveringskosten van de goedkoopste gasleverancier in de markt, houden zij rekening met 169 euro jaarlijkse kosten voor aanschaf en onderhoud van een cv-ketel en met 179 euro jaarlijkse netbeheerkosten.

Consumenten Ans Desumma en Hans Everhard (ook raadsleden in Almere) hebben zelf al jaren stadsverwarming en krijgen hun warmte geleverd door energieleverancier Nuon. Door het jaarlijkse verbruik van Ans en Hans in de omrekentool in te voeren, wordt duidelijk dat Ans 178 euro en Hans 358 euro per jaar meer betalen dan wanneer zij hetzelfde verbruik zouden hebben en een gasaansluiting.   

Overstap niet of nauwelijks mogelijk

Als je stadsverwarming of blokverwarming hebt, kun je wel zelf kiezen welke energieleverancier je stroom levert, maar voor de levering van warmte is dat veel ingewikkelder. Met blokverwarming kun je in principe overstappen naar een andere gasleverancier. Dat moet  dan wel collectief gebeuren, bijvoorbeeld via de Vereniging van Eigenaren (VvE) of de verhuurder van het appartementencomplex.

Bij stadsverwarming zit men vast aan de warmteleverancier van de betreffende wijk. Je bent namelijk niet aangesloten op een landelijk netwerk zoals bij elektriciteit en gas waar aanbieders elkaar met actietarieven beconcurreren. Je krijgt de warmte rechtstreeks van de producent. Die heeft dus een monopoliepositie.

Warmtewet 2014

Omdat je met stads- of blokverwarming niet of nauwelijks kunt overstappen naar een andere warmteleverancier, word je als consument beschermd door de Warmtewet die in 2014 in werking trad. Daarin is geregeld hoeveel een leverancier maximaal in rekening mag brengen. Het uitgangspunt is dat je niet meer betaalt dan huishoudens met een gewone gasaansluiting. Dit wordt ook wel het 'niet meer dan'-principe genoemd.

De tarieven worden elk jaar vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zo betaal je in 2017 bijvoorbeeld een vast bedrag van 299,16 euro en daarbovenop 22,69 euro per verbruikte gigajoule. De tarieven zijn dus weliswaar begrensd, maar liggen nog altijd hoger dan de scherpe actieaanbiedingen die je via overstapsites kunt krijgen. Bovendien geldt voor andere kosten dat ze 'redelijk' moeten zijn. Maar dit is natuurlijk een breed begrip.

Herziening Warmtewet 2018

Op dit moment is de wet controversieel. In 2018 wordt er een herziening van de huidige warmtewet verwacht. Met dit wetsvoorstel zouden de huidige knelpunten opgelost moeten worden, zoals die onder meer uit de evaluatie van de wet naar voren zijn gekomen. Daarnaast is een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd om de mogelijkheden voor verdere ontwikkeling en groei van de markt voor collectieve warmtelevering te versterken.

Forumreacties

4
  • Door Radar

In Nederland hebben ongeveer 600.000 huishoudens blok- of stadsverwarming. Die betalen vaak te veel, en overstappen naar een goedkopere energieleverancier is vrijwel onmogelijk. De warmtewet moet je beschermen tegen dit soort praktijken. Je zou niet meer mogen betalen dan huishoudens met gas. Uit onderzoek van Radar en EasySwitch.nl blijkt dat dit niet het geval is en huishoudens soms wel honderden euro’s per jaar meer betalen. Maandag 11 september in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door GO63

Woon in een ecowijk in culemborg Stadsverwarming via thermo bello = 500 euro...... Gelukkig een cv ketel ,voor bijverwarming warm water die omte bouwen was naar verwarming. Nu 180 euro gas minus de fee voor jaarlijkse overstap (marktwerking ) Stadsverwarming = Don Corleone praktijken Het niet meer als anders principe werkt niet.....lmooie praatje over onderhoud en afschrijving die geld kosten....Boevenbende, helaas

  • Door Millz74

Hier in Heerhugowaard betalen we ook teveel en geen keuzevrijheid. We krijgen binnenkort warmte van de huisvuilcentrale in Alkmaar. Ze vertelde dat de kosten hierdoor gaan zakken. Ik ben benieuwd... Verbruik Hvc Geschat verbruik 31gj Kosten 22,69 per gj Leveringskosten 299,16 Meetkosten 25.- Onderhoud en huur 192,72