background branding

Stages van mbo'ers komen in problemen door corona, examens gaan waar mogelijk door

mboStagiair_18.03.2020.jpg

De examens voor mbo'ers gaan ook tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk door, maar veel stages moeten later worden ingehaald. Dat kan betekenen dat de studie langer duurt, meldt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven.

Ook mbo-scholen zijn tot begin april gesloten om de opmars van het coronavirus te vertragen. Toch komen de examens vanaf donderdag op gang, heeft Van Engelshoven afgesproken met de scholen, de vakbonden en vertegenwoordigers van de studenten. Ze worden online, op stageplekken of elders afgenomen.

Het uitgangspunt is dat ook stages door blijven gaan, maar 'in veel gevallen zal dat praktisch niet mogelijk zijn', denkt de minister. Veel leerbedrijven, bijvoorbeeld in de horeca, zijn dicht. Omdat de stage 'in principe ingehaald dient te worden', moeten studenten vrezen voor studievertraging. Wie nog wel aan de slag kan op zijn stageplaats maar daar zelf voor terugschrikt, mag tijdelijk stoppen.

Eerstejaars krijgen wat langer de tijd voordat hun school oordeelt of ze genoeg vorderingen hebben gemaakt om door te gaan met hun opleiding. Aspirant-studenten krijgen een maand respijt om zich aan te melden.

Bron: ANP