Staking KLM op Schiphol leidt tot grote drukte en uitval tientallen vluchten

230422 KLM site.jpg

Personeel van KLM staakt zaterdagochtend op luchthaven Schiphol. Volgens vakbond FNV gaat het om een 'wilde staking' van medewerkers op de platformen die onder andere verantwoordelijk zijn voor het laden en lossen van bagage.

Een woordvoerder van de luchthaven bevestigt dat er gestaakt wordt door 'afhandelingspersoneel'. Schiphol bekijkt volgens hem op dit moment de gevolgen van de staking voor de luchthaven. Op Schiphol wordt zaterdag grote drukte verwacht vanwege de meivakantie die is begonnen. Daardoor zou op de luchthaven al sprake zijn van langere wachttijden. De staking leidt vermoedelijk tot vertragingen en mogelijk zelfs tot uitval van vluchten.

Update

Reizigers weer welkom

Reizigers kunnen zaterdag weer 'gewoon' naar Schiphol komen. Volgens de luchthaven moeten mensen wel rekening houden met drukte en eventuele vertragingen of annuleringen. Vanwege een staking door KLM-medewerkers liepen eerder op de dag de vertrekhallen vol. Schiphol riep mensen op niet meer te komen.

Doordat de staking werd beëindigd, werd ook de drukte weer wat minder. De luchthaven adviseert reizigers wel op tijd te komen. Zo worden passagiers voor Europese vluchten geadviseerd om drie uur voor vertrek aanwezig te zijn. Bij verre vluchten is het advies drie uur voor vertrek.

Update

'Kom niet meer naar Schiphol'

Schiphol roept alle reizigers op niet meer naar de luchthaven te komen. Het is mede door de staking van medewerkers van KLM te druk. Met het oog op de veiligheid is verdere toestroom van passagiers niet verantwoord. Het gaat om passagiers voor alle vluchten, dus ook de vluchten die niet door KLM worden uitgevoerd.

De oproep geldt in ieder geval voor mensen die voor zaterdag 15.00 uur zouden vertrekken. Reizigers wordt geadviseerd om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappijen.

Door een wilde staking op Schiphol zijn zaterdag al tientallen vluchten van KLM en KLM-partners geannuleerd. Grondmedewerkers van KLM hebben uit onvrede over hun arbeidsvoorwaarden het werk neergelegd. Daardoor wordt vracht en bagage niet afgehandeld. Operationeel directeur René de Groot zou ondertussen op Schiphol in gesprek zijn met de stakers.

Staking door uitbesteding werkzaamheden aan Viggo

Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd. Aanleiding voor de staking is volgens FNV de aankondiging van KLM dat een deel van de werkzaamheden van het personeel uitbesteed zal worden aan Viggo, een onafhankelijk afhandelingsbedrijf. Dit vanwege personeelstekorten. Werknemers zouden dit onlangs te horen hebben gekregen.

De staking is volgens FNV zaterdagochtend om 06.00 uur begonnen. De KLM-werknemers zouden een gesprek eisen met operationeel directeur René de Groot van de luchtvaartmaatschappij.

'Personeelstekorten veroorzaakt door slechte arbeidsvoorwaarden'

FNV stelt dat de personeelstekorten volgens werknemers vooral veroorzaakt worden door de slechte arbeidsvoorwaarden, zoals een laag loon en louter flexibele contacten. Leden van FNV zouden daar bij de vakbond al eerder over hebben geklaagd. Werknemers zouden volgens de bond "zeer duidelijk" aan hebben gegeven de enorme werkdruk niet meer te zullen accepteren.

Werknemers vallen buiten een sectorbrede cao

De werknemers van KLM die zich op Nederlandse luchthavens bezighouden met de afhandeling van bagage en passagiers zijn de enigen die buiten een sectorbrede cao vallen. Vakbond FNV concludeert dat de wilde staking van personeel van KLM zaterdag daarmee te maken heeft. Een wilde staking wil zeggen dat die niet door de vakbond is georganiseerd.

Door een sectorbrede cao wordt het voor bedrijven onmogelijk om op arbeidsvoorwaarden te concurreren. FNV zegt al langer dat Schiphol Group voor alle bedrijven die actief zijn op de luchthaven minimale kwaliteitseisen moet hebben. Schiphol deelt die mening en wil daarover met FNV in gesprek.

Bron: ANP