KLM schrapt vluchten door uitval personeel

KLM personeel site.jpg

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat "proactief" vluchten annuleren tussen 7 februari en 13 maart. Aanleiding is het hoge ziekteverzuim onder personeel door coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Door minder vaak te vliegen hoopt de luchtvaartmaatschappij de druk te verlichten voor vliegend personeel dat wél aan het werk kan.

Een woordvoerster van KLM bevestigt het schrappen van de vluchten door de uitval van personeel na een bericht van de vakbond VNC voor cabinepersoneel. 'We begrijpen uiteraard dat passagiers last kunnen hebben van deze uitzonderlijke situatie en vinden dat ook erg vervelend.' VNC rept in een bericht op haar site aan leden van 'ziekteverzuim op recordhoogte'.

Onduidelijk welke vluchten geschrapt zullen worden

KLM kan nog niet zeggen hoeveel vluchten uiteindelijk niet doorgaan. Het is ook nog niet bekend op welke bestemmingen de luchtvaartmaatschappij minder zal vliegen. Dat moet nog worden uitgewerkt.

Ziek personeel steeds groter probleem

Uitval van personeel door coronabesmettingen of quarantaine wordt een steeds groter probleem voor werkgevers. Supermarkten waarschuwden deze week dat gaten in de roosters zo groot worden dat lege schappen dreigen. De branche wil daarom nog verder versoepelde quarantaineregels voor mensen met cruciale beroepen, zoals supermarktmedewerkers.

De regering versoepelde de quarantaineregels al. Sinds vorige week hoeven mensen die volledig zijn gevaccineerd en minstens een week geleden hun boosterprik hebben gehad niet in quarantaine na contact met een besmet persoon, mits ze zelf geen coronaklachten hebben. Hetzelfde geldt voor mensen die in de afgelopen acht weken besmet zijn geweest met het virus. Het kabinet hoopt zo de druk op sommige sectoren door ziekteverzuim te verlichten. Binnenkort komt er ook een advies voor quarantaineregels in bepaalde cruciale beroepen.