Staking legt landelijk streekvervoer vanaf woensdag plat

staking-ov-250618.jpg

Het landelijke streekvervoer gaat vanaf woensdag plat. Volgens vakbond CNV is de bemiddelingspoging voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer mislukt.

'Dat betekent dat we onze leden bij de vervoersbedrijven oproepen om vanaf woensdagochtend het werk voor 72 uur neer te leggen. Helaas, we hadden het graag anders gezien', zegt onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen.

Maandag zouden de bonden ook al gaan staken, maar die actie werd toen twee dagen uitgesteld om bemiddelaars volgens de bonden meer tijd te geven tot een oplossing te komen. 'We hebben nu een terugkoppeling gekregen van de bemiddelaars. De uitkomst is een koude douche. Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel. De werkgevers weten van geen wijken; er blijkt geen enkele verbetering mogelijk. Dat betekent dat we vanaf woensdag volop in actie gaan.'

Loonsverhoging

Er wordt onderhandeld over een cao voor 12.000 werknemers in het streekvervoer. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en elke tweeënhalf uur een (plas)pauze.

De FNV kan nog niet zeggen of de bond zich achter de staking schaart. Maandagavond raadpleegt de FNV de achterban.Update 26 juni 09:15:

Geen staking in Amsterdam en Den Haag

Chauffeurs van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES leggen het werk neer, waardoor stadsbussen en regionale buslijnen in vrijwel het hele land de stations niet verlaten. Omdat de Amsterdamse (GVB) en Haagse (HTM) vervoersbedrijven onder een andere cao vallen, blijven deze steden gevrijwaard. In Rotterdam (RET) rijden de bussen en trams deels wel en deels niet. Ook regionale treinlijnen, zoals de door Arriva uitgevoerde ritten in Limburg, kunnen uitvallen.

Nog niet duidelijk tot wanneer

Het CNV heeft de chauffeurs in eerste instantie ertoe opgeroepen het werk 72 uur neer te leggen, dus tot en met vrijdag. De FNV doet daar nog een schepje bovenop: tot en met zondag legt de bond alles plat. 'Als de werkgevers dan nog niet bewegen, kan de staking worden verlengd, want deze is in principe voor onbepaalde tijd', legt een woordvoerder uit.

De FNV zegt niet voor de lol te staken en 'al helemaal niet om de reiziger dwars te zitten. De nood is hoog, en staken is helaas het enige middel', aldus een bestuurder. Werkgevers zijn 'furieus' over het besluit. Zij hebben zich naar eigen zeggen 'enorm ingespannen' om de bonden verder tegemoet te komen.

Bron: ANP