STAP-budget weer snel op: aanvraag razend populair, maar veel mensen zijn kritisch

onlinecursus159227042_l_normal_none.jpg

Het was op vrijdag 17 maart weer mogelijk om STAP-budget aan te vragen. Zeer kort nadat de aanvraag geopend was, bleek het volledige budget al vergeven. Veel mensen visten achter het net. Eigenlijk was het de bedoeling dat het budget op 28 februari werd uitgekeerd, maar toen kon het onlineloket de vele animo niet aan.

Alle scholingsbudgetten die vrijdag via het UWV aan te vragen waren, zijn na ongeveer tweeënhalf uur vergeven. In totaal logden belangstellenden 250.000 keer in om het zogeheten STAP-budget aan te vragen. Het aantal personen dat in de wachtrij stond is waarschijnlijk lager, omdat je bijvoorbeeld met je laptop en smartphone gelijktijdig een poging kon wagen.

In totaal was 34 miljoen euro te vergeven. Dat betekent dat 34.000 mensen 1.000 euro hebben gekregen om een opleiding of cursus te volgen.

Eerder uitstel

De eerste aanvraagronde van 2023 is in totaal twee keer uitgesteld. Oorspronkelijk stond er in januari namelijk een aanmeldmoment gepland, maar die is afgezegd door het kabinet. De betrokken ministers wilden namelijk niet dat het budget werd gebruikt als ‘ongepast verdienmodel’. Er werden volgens hen ‘snoepreisjes’ en cursussen aangeboden die helemaal niet gericht waren op de arbeidsmarkt, zo viel toen op deze site te lezen.

Op het tweede aanmeldmoment, op 28 februari, begaf de site het door de vele animo. Te veel mensen wilden toen inloggen en ook een technische fout zorgde voor problemen. De problemen waren voor deze ronde verholpen. Het eerstvolgende aanmeldmoment is op 1 mei 2023. Veel mensen zijn ontevreden met de huidige gang van zaken en melden zich bij Radar, omdat ze uren in de rij hebben gestaan zonder daar iets voor terug te zien.

Commerciële partijen

Radar besteedde eerder al veel aandacht aan de kritiek op het STAP-budget. Zo peilden we onder 6400 mensen wat ze van de regeling vonden. Ongeveer duizend ondervraagden kregen het budget toegekend, waarvan een ruime meerderheid bij een commerciële partij terecht kwam. 

Die private opleiders boden soms ondermaatse materialen, rekenden onverwachte kosten, en gebruikten soms bijzondere belastingconstructies. Ruim 1 op de 3 cursisten was aan het eind van 2022 niet geheel tevreden over het STAP-budget.

“Snoepreisjes worden aangepakt”

Door de onvrede over kwaliteit, extra kosten en beschikbaarheid is er dus aardig wat kritiek op het STAP-budget, toch blijkt het populairder te zijn dan ooit. Er zijn inmiddels concrete stappen genomen om misbruik tegen te gaan. 

Aanbieders mogen jaarlijks niet meer dan 300 deelnemers per opleiding toelaten. Ook worden opleiders "die snoepreisjes of cadeaus aanbieden aangepakt". Sinds het begin van de STAP-regeling zijn zeker 2700 opleidingen uit het register geschrapt omdat ze niet voldeden aan de eisen. Iedereen van 18 jaar en ouder kan het budget aanvragen, mits diegene geen AOW ontvangt, maar lang niet iedereen krijgt het dus.

Bron: ANP

Meer over