Steeds meer laadpalen in Europa: kun je jouw vakantiebestemming stressloos bereiken?

Het aantal laadpalen in Europa is het afgelopen jaar met 44 procent gestegen. Goed nieuws zou je zeggen, maar kun je nu ook echt overal in Europa komen met je elektrische auto? En kun je met jouw stekker eigenlijk wel overal laden? Radar belt de Vereniging Elektrische Rijders (VER) en de ANWB en zoekt het uit.
Kun je met je elektrische auto helemaal naar Kroatië, Albanië of Portugal?
Het moet mogelijk zijn om verre reizen door Europa te maken met een elektrische auto. Dat vertelt Sjors ten Tije, woordvoerder van de Vereniging Elektrisch rijden. “Het is wel zo dat je meer moet plannen als je verder van West-Europa gaat.”
Een woordvoerder van de ANWB sluit zich daarbij aan. “Alle doorgaande vakantieroutes zoals de route du soleil zijn goed te doen met een elektrische auto. Maar hoe verder je gaat, hoe ingewikkelder het wordt. In Albanië heb je bijvoorbeeld geen snelladers en maar een paar gewone laders. Dan moet je wel een stuk meer puzzelen. Kroatië en Portugal zijn wat beter te doen, maar ook daar moet je opletten.”
Moet je hiervoor je volledige route al uitstippelen?
De woordvoerder van de ANWB vertelt dat hij voor een buitenlandse rit altijd even naar een routeplanner zou kijken, om te weten wat je allemaal tegenkomt. “Op onze website geven we bij de landeninformatie aan hoe makkelijk je er kunt laden. België is bijvoorbeeld makkelijk, Albanië niet.”
In goed bereikbare landen is het volgens Ten Tije niet nodig om vooraf al vast te leggen bij welke laadstations je wil opladen. “Zorg juist dat je je wat flexibel opstelt. Je kunt tegenwoordig steeds vaker kiezen tussen laadstations, dus je hoeft je niet te focussen op één specifiek station op je route. Laat je niet te veel stress aanpraten.”
Wel geeft Ten Tije als tip dat je niet het randje moet opzoeken. “Als je auto met een volle accu 400 kilometer kan rijden, probeer dan niet pas na 390 kilometer te laden. Je kunt beter nog zo’n 80 kilometer overhouden, zodat je eventueel een volgend laadstation ook nog kunt halen voor als er bijvoorbeeld een wachtrij staat bij het station.”
Kun je minder ver rijden met een volgeladen auto?
De actieradius hangt volgens de woordvoerder van de ANWB grotendeels af van hoe je rijdt. “Als je meer dan 100 kilometer per uur gaat, neemt je luchtweerstand toe waardoor je verbruik hard oploopt. Ook als je een dakkoffer of aanhanger meeneemt, moet je er rekening mee houden dat je vaker zult moeten laden.”
Heb je voor zo’n verre reis een andere stekker nodig?
Nee, is het korte antwoord van beide woordvoerders. “In heel Europa kun je dezelfde stekker gebruiken. Met uitzondering van een paar hele oude modellen, zijn alle aansluitingen hetzelfde”, legt Ten Tije uit. Je hebt dus geen verloopstekker nodig om je auto op te kunnen laden.
Hoeveel laadpassen moet je meenemen?
Laadpassen zijn helaas niet overal in Europa hetzelfde. Daarom adviseert de VER om minimaal twee of drie pasjes mee te nemen als je op reis gaat. “Het is tegenwoordig steeds vaker mogelijk om met je betaalpas of met een QR-code te betalen, maar neem genoeg pasjes mee om teleurstelling te voorkomen.” Kijk daarvoor ook goed op vergelijkingswebsites welke pas in het land van bestemming de meeste dekking heeft.
Bronnen: VER, ANWB