Steeds meer oplichtingsmails

oplichting3105_780.jpg

Bij de Fraudehelpdesk in Apeldoorn zijn dit jaar veel meer meldingen binnengekomen van valse e-mails dan vorig jaar.

In de eerste vijf maanden van 2016 kreeg het meldpunt bijna 266.000 valse mails toegezonden. Over heel 2015 was dat aantal 122.764, bevestigde een woordvoerster dinsdag volgens berichtgeving in het AD.

Oorzaken

Wat de explosieve stijging heeft veroorzaakt, is niet zeker. Mensen weten vermoedelijk de fraudehelpdesk beter te vinden ook gezien de campagne van begin dit jaar, waarin mensen worden opgeroepen valse e-mails door te sturen, aldus de woordvoerster. Verder zijn er volgens haar gewoon heel veel valse mails in omloop om mensen geld of informatie afhandig te maken.

Nieuwe vormen

Echt nieuwe vormen van phishing of oplichting heeft de fraudedesk niet gezien. Het gaat meestal in een golfbeweging. Dan weer worden er nep-berichten uit naam van het justitieel incassobureau (CJIB) gestuurd, dan weer uit naam van banken.

Relatief nieuw zijn wel nepmails waarin gemeld wordt dat mensen betrokken zijn geweest bij een aanrijding en daarna zijn weggereden. 'Sommige mails bevatten links naar een Facebookpagina (die vaak al is verwijderd) of de mail heeft een bijlage. Hierin zouden foto's van de schade moeten zitten. De Fraudehelpdesk raadt u aan deze bijlage niet te openen, want er kan kwaadaardige software (malware) op uw pc worden geïnstalleerd.'

Bron: ANP