Steun de culturele sector: 'Bewaar je ticket, geniet later'

Bewaarjeticket_09.04.2020.jpg

Brancheorganisaties van Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen aan bezoekers om hun gekochte tickets te bewaren tot de maatregelen rondom het coronavirus dusdanig zijn versoepeld dat deze locaties weer open kunnen. Zo kun je later alsnog van je ticket genieten.

Er worden aan de lopende band culturele- en sportevenementen afgelast. Het virus raakt jou als consument, maar ook de organisatoren van evenementen. De gehele culturele sector heeft samen met de het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) een regeling ontwikkeld. De eventorganisaties komen met een passend aanbod om de tickethouders tegemoet te komen, met de regels van de ACM in acht genomen. 

Evenement wordt verplaatst

Er wordt zoveel mogelijk gezocht naar mogelijkheden om evenementen op een andere datum te laten plaatsvinden. In dit geval zouden de oorspronkelijke tickets geldig blijven.

Voucher

Als het niet mogelijk is om het evenement te verplaatsen naar een andere datum, bijvoorbeeld door een definitieve afgelasting, krijg je een voucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs plus de servicekosten. Deze voucher kan later ingewisseld worden. Ook als je zelf op de nieuwe geplande datum niet kunt, heb je recht op een voucher. 

De organisator van het evenement informeert je over de praktische afhandeling van het evenement en de tickets. 

Donatie

Als je je ticket wil gebruiken als donatie, is dit in veel gevallen ook mogelijk. Zo kun je artiesten, makers en mensen achter de schermen steunen. 

Economische klap

Met 'Bewaar je ticket, geniet later' hoopt de sector dat houders van tickets hun bezoek uitstellen. Zo kan de economische klap van het coronavirus door de culturele sector en de sport opgevangen worden en ontstaat er ruimte om aan nieuwe evenementen te werken. 

Geld terug

Als je je geld toch terug wilt, hebben de sectoren hier ook begrip voor. Het maakt niet uit welke reden je hebt. De manier waarop de restitutie verloopt is omschreven in de 'Regeling ticketgelden coronacrisis' en is gerelateerd aan de datum van het (oorspronkelijke of verplaatste) evenement.

Vertrouwen van consumenten

'Vrij weinig mensen' vragen echt hun geld terug nu evenementen vanwege de coronacrisis worden verplaatst. Bezoekers maken dus dankbaar gebruik van de regeling waar theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals bij zijn aangesloten. Het grootste deel bewaart zijn ticket. Dat het kabinet vorige maand liet weten te denken dat grote evenementen pas kunnen doorgaan wanneer er een coronavaccin is, heeft niet gezorgd voor een massale inwisseling van tickets. 'De bezoekers houden vertrouwen.'

Bron: bewaarjeticket.nl