Stichting Loterijverlies
In januari dit jaar wint de Stichting Loterijverlies een rechtszaak tegen de Staatsloterij, waarbij de Hoge Raad misleiding constateerde. De Stichting Loterijverlies vraagt mensen aan te sluiten om een geldelijke schadevergoeding te eisen. Hoe denkt de stichting dit te kunnen doen?
Lees hier wat vooraf ging aan deze uitzending.
In 2007 laat Radar al zien dat de Staatsloterij niet echt doet wat wordt beloofd. Er werd niet gemeld dat ook niet-verkochte loten aan de trekking meededen: achter veel van de winnende nummers, gaat dus helemaal geen winnaar schuil.
De Staatsloterij heeft na deze uitzending de trekking aangepast. In 2008 laat Stichting Loterijverlies van zich horen. De Stichting gaat procederen tegen de Staatsloterij, om mensen hun geld terug te laten krijgen. Het inschrijfgeld is dan 25 euro.
Na 7 jaar uitspraak Hoge Raad
Nu, zeven jaar later, doet de Hoge Raad definitieve uitspraak: de reclame van de Staatsloterij is misleidend geweest. De Stichting Loterijverlies zegt: Wie automatisch heeft meegespeeld, kan de inleg terugeisen.
Veel vragen komen vervolgens bij Radar binnen: wat kan je binnenhalen, als je je inschrijft bij Stichting Loterijverlies? Een grote kans op je inleg, zegt de stichting zelf. Dan moet je wel automatisch hebben meegedaan, over een langere periode. Het inschrijfgeld is inmiddels 35 euro. Heb je ook met een tweede lot meegedaan, dan vraagt Loterijverlies 12,50 euro inschrijfgeld extra. En als de zaak wordt gewonnen, dan krijg je jouw inleg terug, minus 20 procent.
Massaclaim is onmogelijk
Een massaclaim, kan dat? Dit vraagt Radar aan Marco Loos, professor privaatrecht en gespecialiseerd in consumentenrecht. 'Ja dat is wel mogelijk, maar met een aantal kunstgrepen. Een voorbeeld is een proefprocedure beginnen, en daarnaast is een schikking op basis van de bekende gegevens op zichzelf ook wel mogelijk. Die schikking kan dan vervolgens algemeen verbindend verklaard worden.' Het kan dan zo zijn dat deze voor iedereen geldt - of je nu ingeschreven bent bij Stichting Loterijverlies of niet.
Dus een massaclaim is niet mogelijk, maar wel een of meerdere proefprocedures. Daarna moeten Loterijverlies en de Staatsloterij om de tafel, ze moeten het eens worden over het schadebedrag. Een massa schadeschikking. Of die ervan komt, dat is afhankelijk van de bereidwilligheid van beide partijen.
Aannemelijk maken
De Hoge Raad heeft vastgesteld dat de Staatsloterij misleidende informatie heeft verspreid over de winkansen. Maar was iedere koper, die automatisch meespeelde, gestopt met meespelen omdat hij wat minder kans maakt om te winnen?
Marco Loos denkt dat niet iedereen individueel aannemelijk kan maken dat hij een andere beslissing zou hebben genomen. Dus ondanks het feit dat er bepaald is dat er sprake was van misleiding, is dat individueel heel erg lastig om nog aan te tonen. Iedereen zou dus alsnog zélf een schadevergoeding moeten claimen.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
78Hoe groot is de kans dat je jouw inleg van de Staatsloterij terugkrijgt als je je aansluit bij Stichting Loterijverlies? Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/23-02-2015/stichting-loterijverlies/ Maandag 23 februari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
Hoe zo geld terugkrijgen, loterijverlies is gewoon een commerciële instelling, gewoon een b.v. die de enige winnaar is in dit hele verhaal.
Die kans is mi nul komma nul % , ik doe ook nergens aan mee 😀 @vogels, heb jouw link gelezen....