Stoptober: stoppen met roken

Oktober is sinds een paar jaar omgedoopt tot Stoptober, de maand om te stoppen met roken. Ook al is roken niet meer zo vanzelfsprekend, nog steeds overlijden er jaarlijks negentienduizend mensen door het gebruik van tabak en zijn er 3,5 miljoen rokers in Nederland.

De beste manier om te stoppen met roken is volgens Esther Croes van het Trimbos Instituut een combinatie van nicotinevervangers of medicijnen en gedragsondersteuning. Een huisarts of stopcoach kan de stopper vertellen waar rekening mee gehouden moet worden of wat de stopper kan verwachten.

78 procent van de rokers wil stoppen

Meer dan 35.000 leden van het Radar Testpanel hebben onze enquête ingevuld, waaruit blijkt dat 78 procent van de rokers wil stoppen. De vraag is alleen hoe. Vele alternatieve methoden komen voorbij zoals acupunctuur, lasertherapie, zelfhulpboeken en er zijn zelfs mensen die het stoppen via een overstap op de e-sigaret proberen.

Bekijk alle resultaten van het onderzoek:Het beste hulpmiddel voor stoppen met roken is wilskracht

Opvallend genoeg antwoordt zeventig procent van de succesvolle stoppers dat ze dit zonder hulpmiddel hebben gedaan. Slechts een paar procent heeft nicotinevervangers gebruikt zoals kauwgom of pleisters.Geprobeerd om te stoppen? Vul onze vragenlijst in!

WE STOPPEN!

De nationale campagne van Stoptober begint op 1 oktober en stoppers kunnen hulp en tips krijgen via een app, een Facebook-pagina. Ook kun je via een live-stream vijftig mensen volgen die voor het programma WE STOPPEN! vijf dagen lang opgesloten worden in een huis waar ze gezamenlijk ‘cold turkey’ (dus in één keer) maar wel onder begeleiding proberen te stoppen.Meer informatie over 'We stoppen'

Voor wie ook wil stoppen: in het basispakket wordt eenmaal per jaar een stoppoging met begeleiding vergoed. In aanvullende verzekeringen worden soms extra behandelingen vergoed, check het vooral even bij je eigen verzekering.

Forumreacties

11
  • Door Radar

Wie rookt of heeft gerookt weet hoe moeilijk het is: stoppen met roken. Uit een enquête van Radar onder meer dan 35.000 respondenten blijkt dat eigenlijk alle rokers wel degelijk willen stoppen, maar dat het vaak dus niet lukt. Zelfs als je de longziekte COPD hebt. Waar ligt dat aan, hoe werkt het mechanisme in het hoofd en bestaat de ideale stopmethode? Maandag 25 september in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Meer over de uitzending

  • Door Moneyman

Mijn mechanisme was simpel: ik moest het zélf willen. Vaak gestopt dankzij anderen, nooit gelukt. Totdat ik zelf besloot te stoppen. Pakje Marlboro uit het autoraam gegooid (sorry... maar 't is al verjaard) en nooit meer een sigaret aangeraakt. Zonder problemen.

  • Door Peflo

Zo'n 27 jaar geleden ben ik gestopt met roken. Ik rookte intensief, uiteindelijk zo'n 1,5 tot 2 pakjes per dag. Ik ging op een dag inzien wat voor een schade roken toebrengt aan je lijf. Ben toen op 30 december meteen gestopt, na alles wat ik rookwaar nog had te hebben weggegooid. Nu 27 jaar later rook ik nog steeds niet, na 20 jaar te hebben gerookt. Wat ik ooit van mijn moeder heb meegekregen 'waar een wil is, is een weg' Dus stop te zeggen ' het lukt me niet'.