Het beste hulpmiddel voor stoppen met roken: wilskracht

stoppen-met-roken-via-wilskracht_780.jpg

Meer dan 35.000 leden van het Radar Testpanel vulden onze vragenlijst in over stoppen met roken. Via de antwoorden van de ruim 6000 rokers en 22.000 mensen die inmiddels gestopt zijn met roken bekijken we welke methodes goed lijken te werken.

86% heeft stoppen tevergeefs geprobeerd

Van de ruim 6.000 mensen die nog altijd roken heeft 86% weleens geprobeerd te stoppen – de helft daarvan zelfs meerdere malen. 78% zegt het belangrijk te vinden om te stoppen. Hun beweegredenen: de gezondheid (bij 1 op de 5 panelleden op advies van een arts), de kosten (41%) en simpelweg het roken zat zijn (30%). Toch is het ze niet gelukt. 

Stoppen op eigen initiatief, en niet vanwege de kosten

Bij de meer dan 22.000 mensen die het wél is gelukt te stoppen, vond 95% dat ook belangrijk: meer dan bij degenen bij wie het niet gelukt is. Gezondheid is ook in deze groep de meest genoemde beweegreden, maar in mindere mate (11%) op advies van een arts. Een derde was het roken gewoon zat. Opvallend genoeg worden de kosten in deze groep veel minder als reden om te stoppen gegeven: bij 18% - in tegenstelling tot de 41% bij de groep waarbij het stoppen niet gelukt is. Blijkbaar is de financiële prikkel niet de meest urgente.

Nicotinepleisters, medicijnen en acupunctuur

Wie het stoppen met roken niet vol heeft kunnen houden, heeft vaak wel een heel arsenaal aan middelen uitgeprobeerd. Meer dan een derde is aan de nicotinevervangers gegaan, zoals pleisters en kauwgom. Een kwart heeft geprobeerd te stoppen via een overstap op de e-sigaret, ruim een vijfde heeft van de huisarts medicijnen voorgeschreven gekregen. 15% heeft acupunctuur uitgeprobeerd. Tevergeefs.

Het beste hulpmiddel voor stoppen met roken: wilskracht

De groep die het wel gelukt is om te stoppen – in 81% van de gevallen al langer dan 5 jaar – heeft beduidend minder naar hulpmiddelen gegrepen. Nicotinevervangers, medicijnen, e-sigaretten en acupunctuur: geen enkele methode is door meer dan 6% van de succesvol gestopte rokers gebruikt.

De verslaving kan natuurlijk bij de een hardnekkiger zijn dan bij de ander, of de omstandigheden werken minder mee. Wanneer het stoppen met roken moeilijker is, is het ook waarschijnlijker dat je hulpmiddelen uitprobeert. Het kan dus zijn dat we zware en minder zware gevallen met elkaar vergelijken. We kunnen op basis van dit onderzoek dan ook niet zeggen dat het ene middel beter werkt dan het andere. Het enige dat we wel kunnen concluderen, is dat er geen wondermiddel bestaat – helaas. Van degenen die het gelukt is om te stoppen, heeft 70% dat namelijk geheel zonder hulp gedaan. 41% is 'cold turkey', dus van de ene op de andere dag, gewoon gestopt. Het is, kortom, de wil de bepaalt of je stoppoging succesvol is.

Ontkenning: als je niet verslaafd bent hoef je niet te stoppen

'Ik rook, maar ik ben niet verslaafd.' Dat hebben velen weleens uit de mond van een roker gehoord. Of misschien zelf gezegd. Rokers willen hun verslaving nog wel eens ontkennen. Dat blijkt ook uit een kleine strikvraag in de vragenlijst. Een vijfde van de deelnemers aan de enquête geeft aan nooit te hebben gerookt. Van deze groep heeft een meerderheid wél eens een sigaretje uitgeprobeerd. Sommigen meerdere keren, en een groep van ruim 100 mensen heeft zelfs 'op regelmatige basis' een sigaret uitgeprobeerd. Wanneer we het nog eens vragen, noemt 39% zich bij nader inzien gelegenheidsroker. 23% komt zelfs op het eerder gegeven antwoord terug: zij roken of rookten eigenlijk 'standaard'.

Van de volledige groep rokers ziet 4% zichzelf niet als roker, terwijl meer dan de helft aangeeft dagelijks te roken. 1 op de 8 noemt zichzelf een gelegenheidsroker, maar ook binnen deze groep rookt 42% (bijna) dagelijks. Ontkenning? Een ruime meerderheid bestempelt zichzelf in ieder geval wel als verslaafd: 70% antwoordt volmondig ja, nog eens 18% 'een beetje'. Toch is ook hier weer een groep die zichzelf roker noemt, maar zegt niet verslaafd te zijn. En is het dan eigenlijk wel nodig om te stoppen...? Het zou zomaar afbreuk kunnen doen aan die benodigde wilskracht.

Doe ook mee met onderzoek over stoppen met roken

We blijven informatie verzamelen over de methodes die voor meer en minder geslaagde stoppogingen zijn gebruikt. Heb jij nog niet aan dit onderzoek meegewerkt?Deel jouw stopervaringen via deze vragenlijst

WE STOPPEN!

AVROTROS werkt mee aan een initiatief om te helpen bij het stoppen met roken. Het project heet WE STOPPEN! en gaat 1 oktober van start – in 'Stoptober' dus, de maand om gezamenlijk de tabak vaarwel te zeggen. 50 mensen gaan publiekelijk proberen om af te rekenen met hun hardnekkige rookverslaving, waarbij iedereen is uitgenodigd om (thuis) mee te doen. Meekijken kan via een livestream. Wellicht een manier om de wilskracht te stimuleren!Meer informatie over WE STOPPEN!Over dit onderzoek

Dit onderzoek over stoppen met roken werd gehouden via een online vragenlijst die is verspreid onder de leden van het Radar Testpanel. De vragenlijst werd afgenomen tussen 8 en 19 september 2017. Aan het onderzoek deden 35.198 panelleden mee.

Wil je ook je meningen en ervaringen delen? Wordt (gratis) lid van het panel door deze vragenlijst in te vullen. Lees meer over het Radar Testpanel.