Strengere eisen motorrijbewijs

Jeugdige motorrijders kunnen vanaf 2013 niet meer meteen op een zware motor rijden. Ze zullen dan drie keer praktijkexamen moeten afleggen. Pas als je 24 jaar of ouder bent kun je in één keer op voor het zware motorexamen. Op dit moment ligt de minimum leeftijd op 21. Dit naar aanleiding van de nieuwe Europese richtlijn voor Rijbewijzen.

Deze richtlijn is bedoeld om de nationale rijbewijzen met elkaar in overeenstemming te brengen, en zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Ook kan fraude van rijbewijzen makkelijker worden tegengegaan. Vanaf 2013 zijn de rijbewijzen in de gehele Europese Unie inwisselbaar.

Met de invoering van de nieuwe wet doen drie motorrijbewijs-categorieën zijn intrede. Deze categorieën lopen op van lichte naar zware motoren. Om de overstap te maken naar een zwaardere categorie moet de motorrijder opnieuw examen afleggen. Nu kun je na twee jaar rijervaring automatisch doorstromen naar een zwaardere categorie.

“Pure discriminatie,µ vindt Eugène Daams van de afdeling gemotoriseerde tweewielers van de RAI Vereniging. RAI staat voor Rijwiel- en Automobiel-industrie."Om de verkeersveiligheid beter te maken moet een motorrijder steeds opnieuw examen doen als hij een zwaardere gaat rijden. Maar een automobilist mag als hij een rijbewijs heeft in alle voertuigen plaatsnemen, terwijl onder hen veel meer verkeersslachtoffers vallen. Je kunt lessen in een lelijke eend en daarna rustig de Porsche van je oom pakken, zonder opnieuw een rijbewijs te moeten halen." Daams is van mening dat met de invoering van de examens de overheid de plank mis slaat.  Een kleine opleiding of training moet voldoende zijn, vindt hij.

De minimumleeftijd voor het halen van het rijbewijs voor een 125 cc-motor gaat in Europa omlaag. Jongeren mogen dit vanaf 2013 al op hun zestiende doen. Nederland gaat hier echter niet in mee. In ons land blijft de minimumleeftijd achttien jaar.

Bron: De Telegraaf