Stress of overspannen: heb je recht op ziekteverlof?

Stressopwerk.jpg

Als je ziek bent en daardoor niet kunt werken, heb je recht op ziekteverlof. Je mag thuisblijven tot je weer beter bent en je behoudt je recht op salaris. Tenminste, dat geldt bij fysieke klachten. Wat als je door mentale klachten, zoals een burn-out, je werk neer moet leggen? Radar zoekt het uit. 

Werkgever moet ziekmelden altijd accepteren

Het ziekteverzuim onder werknemers is in 2022 opgelopen tot 4,8 procent. Dat is het hoogste percentage in twintig jaar. Dit komt mede door het stijgende aantal mensen dat zich ziek meldt vanwege psychische klachten, zoals een burn-out of stress. In zo’n geval heb je hetzelfde recht op ziekteverlof als bij fysieke klachten. Dat vertelt Pieter van den Brink, advocaat arbeidsrecht. 

“Als jij als werknemer zegt dat je ziek bent, moet je werkgever dat altijd accepteren”, legt hij uit. “Je hoeft ook niet te vertellen wat de reden is waarom je je ziek meldt.” 

Psychische klachten zijn minder zichtbaar

De bedrijfsarts beoordeelt vervolgens of jij arbeidsongeschikt bent. In het arbeidsrecht wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen ziek en arbeidsongeschikt. Heb jij een kantoorbaan en breek je je been? Dan ben je in principe wel ziek, maar kun je wel je werk nog doen. Je bent dan dus niet arbeidsongeschikt. “De bedrijfsarts beoordeelt of jij nog een deel van je werkzaamheden kunt uitvoeren.” 

“Voor bedrijfsartsen is het moeilijker om te beoordelen of iemand psychische klachten heeft”, vertelt Van den Brink. Dit is namelijk minder zichtbaar dan een gebroken arm of gekneusde enkel. “Maar als jij bijvoorbeeld niet kunt slapen van de stress, medicijnen slikt of slecht kunt concentreren door het tobben, ben je wel degelijk (deels) arbeidsongeschikt.” 

Salaris wordt doorbetaald

Je behoudt dan dus ook je recht op salaris net als bij ziekteverlof bij fysieke klachten. “Je werkgever moet jou dan twee jaar lang doorbetalen. Wettelijk is vastgelegd dat je minimaal 70 procent van je salaris krijgt. In de meeste arbeidsovereenkomsten is opgenomen dat je het eerste jaar zelfs 100 procent krijgt.” 

Betrokken blijven bij je werk

Van den Brink benadrukt dat het wel belangrijk is dat je re-integreert. “Je moet zelf ook je best doen om betrokken te blijven bij je werk. Al is het maar een uurtje per week een kopje koffie drinken met je werkgever. Hoe langer je weg blijft van je werk, hoe groter de drempel wordt om terug te keren.”