Ziek tijdens je vakantie? Spaar je verlofdagen

030822_ziekvakantiesite.jpg

Heb je net die twee weken vakantie gepland in de zomer, lig je opeens de helft daarvan met enorme griep op bed. Dat is niet de bedoeling. En hoewel het vervelend is dat je nu ziek bent, hoef je niet te vrezen dat je vakantiedagen nu als sneeuw voor de zon opgaan. Je kunt je namelijk ook tijdens je vakantie (meestal) ziek melden op werk.

Of dit mogelijk is, hangt echter wel af van de baan waarin je je begeeft, persoonlijke afspraken die eventueel zijn gemaakt en de CAO van jouw arbeidsveld. Radar neemt je mee langs de stappen die je moet zetten om die schaarse verlofdagen niet kwijt te raken bij ziekte. 

1. Check je arbeidsvoorwaarden

Bij iedere baan gelden weer andere regels en die zijn vastgelegd in overkoepelende cao’s en jouw persoonlijke arbeidsovereenkomst. Deze kunnen per arbeidsveld verschillen, dus kijk ten eerste jouw cao goed na om te zien wat hierin staat opgesteld over ziekteverzuim en ziekteverzuim met betrekking tot verlofdagen. 

2. Ga persoonlijke afspraken na

Nu je je cao hebt gecheckt is het ook van belang om je persoonlijke contract goed na te kijken. Hierin kunnen namelijk extra regels toegevoegd zijn door jouw werkgever. Regels die gelden voor alle werknemers, maar het kunnen ook regels zijn over afspraken die je destijds hebt gemaakt toen je begon aan je baan. Wellicht is dit een tijdje geleden, dus vergeet dit niet goed na te kijken. 

3. Meld je ziek

Staat in jouw cao en persoonlijke arbeidsvoorwaarden dat jij je ‘mag’ ziek melden? Doe dit dan meteen op de eerste dag dat jij je echt niet goed voelt. Het klinkt misschien als een open deur, maar achteraf is dit vaak niet meer te regelen. 

Zorg ervoor dat je jouw werkgever laat weten wat er aan de hand is en dat je je vanaf die dag ziek in het systeem zet. Op die manier worden jouw verlofdagen ingeruild voor vakantiedagen (niet altijd automatisch natuurlijk, maar regel dit volgens het betreffende systeem).

4. Vraag toestemming voor een buitenlands verblijf

Voor ziektedagen gelden andere voorwaarden dan voor vakantiedagen. Zo moet de werkgever meestal op de hoogte zijn van het adres waarop je verblijft als je ziek bent en gelden voor het buitenland ook andere regels. 

Voor een meerdaags verblijf in het buitenland moet meestal toestemming gevraagd worden aan de bedrijfsarts. Ga van tevoren even na bij jouw werkgever of ook jij in dit geval (officieel) toestemming moet hebben om ziek te zijn terwijl je in het buitenland bent. 

5. Zorg voor een doktersverklaring

Ziek zijn terwijl je eigenlijk op vakantie bent of vakantie houdt in eigen land blijft soms een gevoelige zaak. Zorg er daarom voor, indien dit mogelijk is, dat je een doktersverklaring regelt waarin wordt beschreven wat er met je aan de hand is. Mocht er dan later nog discussie over ontstaan, heb je in ieder geval bewijs van je ziekte.