Strooizout op de weg: is dat schadelijk voor je hond of kat?
Tijdens de wintermaanden worden onze wegen regelmatig bedekt met strooizout. Een stuk veiliger voor rijdende auto’s en heel fijn voor fietsers die niet willen uitglijden, maar hoe zit het met huisdieren? Worden honden en katten wel zo vrolijk van al dat zout? Radar zocht het uit.
Is strooizout slecht voor honden?
Het antwoord daarop is volmondig ja. Sommige honden hebben de neiging om strooizout op te likken, maar van al dat zout kan je hond - meestal na 72 uur - zoutvergiftiging krijgen. Daar horen verschillende klachten bij zoals braken, diarree, uitdroging en in het ergste geval zelfs overlijden.
De kans op overlijden is echter niet groot, zo schrijft Dierenarts.nl op haar website. Pas vanaf 3,7 gram zout per kilogram lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn. Vanaf 1,9 gram zout per kilogram lichaamsgewicht vertonen honden mogelijk vergiftigingsverschijnselen.
Kan sneeuw eten kwaad?
Ook sneeuw is allesbehalve goed voor de viervoeter. Het kan darm- en maagklachten veroorzaken als de hond het veel opeet. Daarnaast kunnen honden klachten aan de poten krijgen na een lange wandeling door de sneeuw. Zout is hiervan vaak de oorzaak. Het zout vreet zich in de huid en de hond krijgt diepe kloven in de voetzooltjes.
Bescherming met speciale balsem
Als liefhebbend baasje kunt je dit voorkomen door voor het naar buitengaan de voetzooltjes van je hond in te smeren met vaseline of een speciale balsem/spray. Dit beschermt de hondenpoten en zorgt voor het afstoten van vocht en zout. Na het wandelen moeten de poten van de hond schoon worden gemaakt met lauw water.
Hoe zit het met de kat?
Voor de kat geldt in principe hetzelfde als bij de hond. Het strooizout kan irritaties veroorzaken aan de pootjes en als de kat teveel zout eet, ontstaat er ook een grote kans op vergiftiging. Bovendien is antivries schadelijk voor een kat. Dat kan hij binnen krijgen door gemorst antivries op zijn pootjes. Zelfs bij hele kleine hoeveelheden is antivries al schadelijk.