background branding

Sneeuw op de stoep: wie moet het weghalen?

Sneeuwvrij Stoep

Op verschillende plekken in het land ligt sneeuw, misschien ook wel op de stoep voor jouw huis. Om de kans op glijpartijen te voorkomen, is het verstandig om de stoep sneeuw - en ijsvrij te maken. Wie moet dit doen? Jijzelf?

Moet jij de stoep ijs- en sneeuwvrij maken?

Het korte antwoord op deze vraag is: jij niet.Jij bent niet zelf verantwoordelijk voor het sneeuwvrij maken van de stoep voor jouw huis. Voor 2007 was dit wel het geval, maar deze regel is geschrapt.

Wie dan wel verantwoordelijk is?

In principe is dit de gemeente, maar het is wel een grijs gebied. De stoep voor jouw huis - dus het gedeelte dat volgt na jouw voortuin - is eigendom van de gemeente, maar dat betekent niet dat zij jouw stoep schoon moeten vegen. Sneeuw of ijs is immers geen gebrek aan de openbare weg, maar een natuurverschijnsel. Het is dus in feite overmacht. 

Wat moet de gemeente doen tegen gladheid?

In het Algemeen Dagblad vertelt Rembrandt Groenewegen, jurist Verkeer en Letsel bij juridisch dienstverlener DAS, dat er wel zoiets bestaat als een inspanningsplicht. Dat wil zeggen dat de gemeente wel een plan moet hebben waarin beschreven wordt hoe men omgaat met gladheid en wat de strooiroutes zijn. Vaak wordt alleen op de grote, doorgaande wegen gestrooid. 

Ben jij verantwoordelijk als er iemand uitglijdt?

Wie een sneeuwvrije stoep wil, kan dus beter zelf aan de slag gaan. Wat als je dit niet doet en er glijdt iemand uit op het stukje stoep voor jouw huis? Ben jij dan aansprakelijk? Meestal is dit niet het geval, maar in sommige gevallen kan het wel zo zijn. Als je besluit je stoep ijs- en sneeuwvrij te maken, kan het voorkomen dat je daardoor de stoep alleen maar gladder maakt. Bijvoorbeeld als je niet alle sneeuw verwijderd. Als iemand dan uitglijdt, kan het zijn dat de kosten op jou worden verhaald. 

Schadeclaim, of niet?

Dit kan alleen als jouw stuk stoep aantoonbaar gladder is dan de rest van de straat en het slachtoffer in kwestie niet voldoende voorzichtig was. Stel dat de stoep voor jouw huis ongeveer even glad is als de rest van de straat en iemand eroverheen rent en valt, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken om een schadeclaim. 

Meer over