Stroomnet overbelast: dit merk jij ervan

Energiemast.jpg

Het stroomnet is in alle provincies grotendeels vol. Het stroomnet zit zo vol dat bedrijven en instellingen die veel elektriciteit verbruiken de komende jaren geen nieuwe aansluiting kunnen krijgen. Niett alleen bedrijven last kunnen krijgen van dit overvolle elektriciteitsnet. Ook consumenten kunnen het gaan merken.  

Het elektriciteitsnet staat onder druk

Steeds meer consumenten en bedrijven zijn aan het verduurzamen: er komen bijvoorbeeld steeds meer zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen. Hierdoor neemt het stroomverbruik in de woonwijken hard toe en daar is het netwerk nog niet op berekend. Ceriel Thissen, woordvoerder van netbeheerder Alliander vertelde eerder al aan Radar dat het stroomnet steeds meer tegen de grenzen aanloopt.

Langer wachten voor je van het gas af kunt

Daarom kun je volgens Thissen merken dat de problemen toenemen. Bijvoorbeeld als je een warmtepomp wilt installeren of elektrisch wilt gaan koken. Hier heb je namelijk een zwaardere elektriciteitsaansluiting voor nodig en die kan niet altijd meteen geïnstalleerd worden. “Het kan dus zijn dat je wat langer moet wachten voor je je huis kunt verduurzamen”, vertelt Thissen. Naast de extra belasting van het stroomnetwerken kampen aanbieders namelijk ook met personeels- en materiaaltekorten. 

Veel straten moeten open

“Wat je daarnaast kunt merken is dat de straat misschien wat vaker open ligt”, vult Thissen aan. Om aan de toekomstige vraag naar stroom te kunnen voldoen, moet het netwerk namelijk verzwaard worden. Hiervoor moeten er 20.000 elektriciteitshuisjes komen en gaat één op de drie straten open.

Terugleveren zonne-energie soms lastiger

En ook met het terugleveren van elektriciteit, zul je misschien wat problemen ondervinden. “Het aantal zonnepanelen is het afgelopen jaar met 25 procent gestegen”, vertelt Thissen. “De energie die hiermee opgewekt wordt, moet teruggeleverd worden op het net. Door de overbelasting kan dit niet altijd als het heel erg zonnig is.” 

Als de spanning op het net de grens van 253 volt overschrijdt, schakelen de omvormers van zonnepanelen namelijk automatisch uit. Dit doen ze om te voorkomen dat apparaten zoals je televisie of wasmachine schade oplopen. Het gevolg hiervan is dat niet alleen de teruglevering van elektriciteit aan het net stopt, maar ook dat je je eigen opgewekte stroom niet kunt benutten. In de uitzending van maandag 18 september 2023 besteedde Radar hier aandacht aan

Update

Ook ministerie bevestigt consequenties voor huishoudens

Ook uit een inventarisatie van de verantwoordelijke demissionair minister Rob Jetten blijkt dat huishoudens de gevolgen van het volle stroomnet gaan voelen. Dat komt onder andere door het toenemende aantal elektrische auto's, zonnepanelen en warmtepompen.

Er zijn vergaande maatregelen nodig om bijvoorbeeld stroomuitval te voorkomen. Een van de genoemde voorzorgsmaatregelen heeft betrekking op de manier waarop netbeheerders de stroomontwikkeling monitoren. Het moet mogelijk worden voor beheerders om live mee te kijken. Als het net overbelast dreigt te raken, kunnen burgers bijvoorbeeld worden gevraagd om hun elektrische auto van de lader te halen en hun zonnepanelen uit te schakelen. Of deze maatregel realiteit wordt, moet nog blijken.

Vaker stroomuitval

In de meeste provincies is het voor huishoudens nog voldoende ruimte op het stroomnet. Maar er kunnen spanningsproblemen ontstaan. Vooral in Flevoland, Gelderland en Utrecht kunnen huishoudens vanaf 2026 geraakt worden. Dat komt hierdoor: als jij en je buren allemaal tegelijk stroom terugleveren, kan het namelijk zo zijn dat het stroomhuisje het niet aankan. Op dat moment smelten de zekeringen en valt de stroom uit bij de huizen die op dit transformatorhuisje zijn aangesloten. 

Bronnen: Enexis, Alliander