background branding

Studenten dreigen opnieuw buiten noodregeling te vallen

student-financiele-problemen-15052020.jpg

Studenten zijn, zeker door het huidige leenstelsel, afhankelijker dan ooit van hun bijbaan. Er zijn plannen van het kabinet uitgelekt waaruit blijkt dat het een noodmaatregel voor flexwerkers aan het optuigen is, waarmee vooral studenten geholpen moeten worden. Alleen nu lijken juist diezelfde studenten buiten de boot te vallen. 

De gemiddelde studieschuld van een student is volgens het CBS na vier jaar studeren zo'n €14.000. Om die schuld te beperken en niet nog hoger te maken, werken heel veel studenten naast hun studie. 'Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken studenten gemiddeld 16 uur per week en die uren en inkomsten vallen nu allemaal weg',  aldus Alex Tess Rutten van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB). 

70 euro tekort

Om recht te hebben op een uitkering van €600 per maand, moet je kunnen aantonen dat je voor de corona-uitbraak ook €600 per maand verdiende. En daar zit nu net de crux volgens Alex Tess Rutten: 'Studenten verdienen gemiddeld 530 euro per maand, er is maar een enkeling die boven de 600 euro per maand uitkomt.' 

En als ze door die €70 verschil buiten de regeling dreigen te vallen is wel heel erg zuur: 'Studenten moeten nu al kiezen; ga ik mijn huur betalen of mijn zorgverzekering. De schulden lopen in deze periode heel erg hard op. Als je gemiddeld €530 per maand verliest, moet je dat nu bijlenen en dat betekent dat de schuld bij studenten alleen nu al met meer dan €1500 is toegenomen', aldus de voorzitter van de LSVB.

Wanneer stopt het?

En dan zijn we er nog niet, zo benadrukt Rutten: 'Het einde is nog lang niet in zicht. De horeca waar veel studenten werken, starten straks waarschijnlijk met minder mensen op en het is ook niet gezegd dat de uitzendbranche de flexcontracten gelijk weer inzet. Daarnaast mogen vanaf 1 juni werkgevers die gebruik maken van de NOW-regeling ook mensen ontslaan'.

Studenten vallen tot nu toe buiten alle regelingen. Doordat ze vaak met losse contracten en nul-urencontracten werken, krijgen ze geen WW en geen Bijstand. Ook vallen ze buiten de TOZO regeling, de noodmaatregel voor ZZP'ers, omdat ze door datzelfde flexcontract niet als zelfstandige ingehuurd worden. Dit lieten we al eerder in Radar zien

Compenseer het daadwerkelijke inkomensverlies

Volgens Rutten hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn om studenten en daarmee flexwerkers tegemoet te komen: 'Compenseer het loon dat de flexwerker verliest. Het UWV heeft die loongegevens en anders is het op te geven via salarisstrookjes. Laat die grens van €600 los, het is namelijk ook niet eerlijk om iemand die normaal €120 gemiddeld per maand verdient, in een keer een tegemoetkoming van €600 per maand te geven.' 

Hoe de noodmaatregel voor flexwerkers er precies uit komt te zien en wanneer het kabinet deze noodmaatregel gaat introduceren is nog niet bekend.