background branding

Studenten riskeren psychische stoornis als onderwijs dicht blijft, zeggen psychiaters

22-01-12-studenten-psychologie-psychiatrie-problemen-depressie-stoornis-onderwijs.jpg

De deuren van mbo, hbo en universiteit moeten zo snel mogelijk open, vindt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Om grotere psychische schade bij jongvolwassenen te voorkomen, schrijft Trouw. Sinds deze week kunnen vrijwel alle minderjarigen weer naar school. Maar voor jongvolwassenen zijn de mbo’s, hbo’s en universiteiten nog grotendeels dicht. Het kabinet beslist daar vrijdag over.

'Ook die onderwijsinstellingen moeten zo snel mogelijk open', vindt Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, die hierover het OMT en kabinet een brandbrief schreef. Het initiatief wordt ondersteund door onder meer de Vereniging van Hogescholen, Universiteiten van Nederland en de studentenvakbond LSVb.

Lockdowns leidt tot meer drukte bij kinder- en jeugdpsychiaters

'De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek', zegt Prinsen tegen de krant. Zo hebben kinder- en jeugdpsychiaters het door de lockdowns drukker en melden studenten vaker mentale problemen als angst, somberheid, stress, onmacht en eenzaamheid. 'Serieuze problemen die richting een psychische stoornis gaan', zegt Prinsen.

De lockdown is bedoeld om ziekte te voorkomen, maar juist door de lockdown worden mensen ziek
Elnathan Prinsen

Trouw schrijft dat de psychische problemen van jongeren op meer plekken voor drukte zorgt. Zo is de vraag naar studentenpsychologen op onderwijsinstellingen en naar particuliere hulpverlening enorm gestegen. OpenUp, een website voor kortlopende psychologische zorg, meldt dat er tijdens lockdowns bijna 'drie tot vier keer zoveel' hulpvragen over eenzaamheid binnenkomen. 

Als je mentale problemen hebt en een psycholoog wilt inschakelen, dan kan deze informatie je helpen

Bron: Trouw, ANP