Organisaties als Unicef en Jeugdzorg Nederland willen per tien januari de scholen weer open

301221 klaslokaal.jpg

Unicef en 59 andere organisaties vinden het onacceptabel als scholen in het begin van het nieuwe jaar dicht zouden blijven vanwege de coronapandemie. 'Onderwijs is geen aan- en uitknop, geen knipperlicht. Het is een essentieel onderdeel van opgroeien', aldus de kinderrechtenorganisatie. Scholen zouden na de kerstvakantie direct weer open moeten en daarna ook niet meer 'zomaar' gesloten mogen worden. Zet de belangen van kinderen voorop en open de scholen op 10 januari, aldus Unicef donderdag.

Onder de mede-ondertekenaars zijn Jeugdzorg Nederland, Jantje Beton, Jeugdartsen Nederland en de GGZ. Het kabinet moet volgens de organisaties op zoek naar alternatieven om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. 'Maak creatief gebruik van ruimte, tijd en menskracht. En kijk ook naar andere manieren waarop de zorgen van onderwijspersoneel verminderd kunnen worden.'

'Bijdrage van scholen aan de toename van druk op de zorg niet duidelijk'

Unicef is naar eigen zeggen al sinds het begin van de pandemie kritisch over de belangenafweging die door de autoriteiten wordt gemaakt en de positie van kinderen en jongeren daarin. 'Het is niet duidelijk in hoeverre scholen bijdragen aan de toename van ernstige ziekte en druk op de zorg.'

'Scholen pas weer open als er een gedegen plan is'

Scholen kunnen alleen open als veiligheid en gezondheid voorop staan in lijn met de internationale richtlijnen, stellen onderwijsorganisaties. Onderwijsvakbond Leraren in Actie roept de overheid op dit tot haar hoogste prioriteit te maken.

'Scholen moeten pas heropend worden als er een gedegen plan is, waarmee de veiligheid en gezondheid gewaarborgd worden. Een veilige en gezonde werkomgeving is een recht. Net zoals het voor de overheid een plicht is epidemieën te bestrijden', aldus de onderwijsbond.

PO-Raad achter Unicef

De PO-Raad, de koepelorganisatie voor basisscholen, staat achter de oproep van Unicef. 'We hopen dat de scholen hun deuren na de kerstvakantie weer kunnen openen. Enerzijds omdat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om samen met klasgenootjes naar school te kunnen gaan, maar anderzijds ook voor hun sociaal-emotionele welzijn', zegt een woordvoerder. 

De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, hamert op de veiligheid van personeel. 'Vanuit het perspectief van scholen zeggen wij laat het onderwijs doorgaan. Maar wij zijn natuurlijk geen virologen. Als het verantwoord is vinden wij dat de scholen open moeten en het onderwijs door moet gaan', zegt een woordvoerder.

Drie afwegingen

Er moeten volgens hem drie afwegingen gemaakt worden. 'Het belang van leerlingen, dat ze goed les kunnen krijgen en elkaar kunnen ontmoeten en het belang van veiligheid van het personeel. Het derde belang is het omlaag brengen van de besmettingen. Als uit die belangenafweging naar voren komt dat het verantwoord is om de scholen open te doen dan zijn wij daar helemaal voor.'

Bron: ANP