'Stuur zwervende drankverpakking terug naar fabrikant'

drankverpakking-terugsturen-081117.jpg

Mensen die buitenshuis een lege drankverpakking vinden, moeten deze bij wijze van actie terugsturen naar de producent. Dat kan via het gratis antwoordnummer van de fabrikant of virtueel door een foto van de verpakking te maken en deze op social media te verspreiden met de hashtag #BackToSender.

Deze oproep doet Recycling Netwerk Benelux, een coalitie van diverse milieuorganisaties waaronder Greenpeace en Milieudefensie woensdag. Met de actie wil de koepel van milieuclubs de fabrikanten aansporen om een uitbreiding van statiegeld te steunen. 'Zo kan je aan de drankenproducent laten weten dat zijn afval jou stoort en je om een structurele oplossing vraagt', aldus directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk.

Recycling Nederland zegt dat er in Nederland elk jaar 98 miljoen flesjes en 156 miljoen blikjes in het milieu terechtkomen. Op 30 november en 13 december staan in de Tweede Kamer vergaderingen gepland over het onderwerp zwerfafval.

De respondenten van het Radar Testpanel lieten eerder al weten vóór statiegeld op halve-literflesjes en blikjes te zijn.

Bron: ANP