Subsidie aanvragen voor je elektrische auto in 2023: zo zit het

elektrische auto site.jpg

Alle Nederlanders aan de elektrische auto: als het aan de overheid ligt rijdt iedereen vanaf 2030 elektrisch. Maar voor niet iedereen ligt een elektrische auto zomaar binnen handbereik, omdat deze milieuvriendelijke vervoerders een stuk meer geld kosten dan een auto die op brandstof rijdt. De oplossing daarvoor is de aanschafsubsidie voor een stekkerauto. De vraag is: hoe regel je dat jij ook deze subsidie ontvangt?

De Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP) werd in 2020 in het leven geroepen om de aanschaf van elektrische auto’s te bevorderen. De subsidiepot van 2022 was snel leeg. Wees er daarom dit jaar snel bij!

Dit gaat er veranderen aan de subsidiepot

De hoogte van de totale subsidiepot is voor nieuwe elektrische auto's in 2023 iets gedaald naar 67 miljoen euro. Daarentegen is de totale subsidiepot voor gebruikte elektrische auto's verhoogd naar 32,4 miljoen euro. Koop je dit jaar een nieuwe elektrische auto? Dan kan je een subsidie aanvragen voor €2950,-. Een gebruikte elektrische auto kan in aanmerking komen voor een subsidie van €2000,-. 

Zo vraag je subsidie aan

De subsidie voor 2023 is vanaf 10 januari om 09.00 uur ‘s ochtends aan te vragen via de website van de RVO. Je mag al subsidie aanvragen als de auto nog niet is geleverd of op je naam is gesteld, maar wel moet deze pas op 1 januari 2023 of later op jouw naam zijn gesteld. Daarnaast moet ook de koop- of lease-overeenkomst op 1 januari 2023 of later zijn afgesloten

Voor het aanvragen van de SEPP heb je bovendien een DigiD nodig, ofwel je digitale identiteitsbewijs. 

Aan deze eisen moet jouw auto voldoen

Maar voor je deze subsidie aanvraagt, zijn er nog wel een aantal dingen die je moet checken. Jouw auto moet namelijk aan een bepaald aantal voorwaarden voldoen om kans te maken op de SEPP: 

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

De voorwaarden voor de overeenkomst en subsidieaanvraag

Daarnaast dient ook de koopovereenkomst van je elektrische auto in orde te zijn. Nog een aantal belangrijke zaken op een rij: 

  • Je moet een schriftelijke koopovereenkomst van de aankoop van de elektrische auto hebben.
  • Zowel de kentekenregistratie als de koopovereenkomst staat op naam van de subsidieaanvrager.
  • De koopovereenkomst is gesloten op of na 1 januari 2023.
  • De subsidieaanvraag is binnen zestig dagen na het ondertekenen van de koopovereenkomst ingediend.
  • De subsidieaanvrager heeft een geldig woonadres in Nederland.

Bronnen: rvo, wetten.nl