Subsidie voor tweedehands elektrische auto is op: 'Maak geld voor komende jaren nu vrij'

21830-subsidie-elektrische-auto-tweedehands-subsidiepot-anwb-bovag-co2-ANP-324372170.jpg

Je kunt geen subsidie meer krijgen als je dit jaar een tweedehands elektrische auto wilt kopen. Het potje waar particulieren aanspraak op kunnen maken voor zo'n aankoop, is leeg voor 2022. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is blij met het resultaat, maar verschillende organisaties vinden dat de subsidies voor komende jaren nu al aangesproken moeten worden. 

Het idee van de subsidie is dat niet alleen mensen die een nieuwe auto kopen of zakelijk rijden steun krijgen als ze voor zo'n voertuig kiezen. 6750 mensen hebben 2000 euro gekregen om een elektrische auto te kopen. Daarmee is de begrote 13,5 miljoen euro op. De regeling gaat op 1 januari weer open. Voor 2022 is 18,3 miljoen euro beschikbaar.

'Natuurlijk zou ik ook willen dat ook de rest van dit jaar meer mensen in aanmerking komen om met subsidie een elektrische auto aan te kunnen schaffen. Maar ik vind het vooral mooi nieuws dat al zoveel mensen met dit steuntje in de rug kiezen voor elektrisch rijden', zegt demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat in een verklaring.

Bijna 200.000 elektrische auto's

De regeling bestond vorig jaar ook al, maar toen werd niet al het beschikbare geld benut. Volgens het ministerie zijn er inmiddels bijna 200.000 elektrische auto's op de Nederlandse wegen. Het gaat om zowel waterstofauto's als auto's die op accu's rijden.

Dergelijke voertuigen stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit. De regeling draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, die met het huidige kabinetsbeleid overigens niet bereikt lijken te worden.

'Nú CO2-winst boeken'

Verschillende organisaties, waaronder de ANWB en BOVAG, pleiten ervoor om het totale subsidiebedrag dat de overheid voor de komende jaren heeft gereserveerd nu al ter beschikking te stellen. Volgens de organisaties heeft de overheid tot en met 2025 in totaal 252 miljoen euro gereserveerd, maar is dit bedrag uitgesmeerd over de komende jaren. 'Mensen willen een elektrische auto kopen. Dat blijkt. En de CO2-winst die je nú boekt, boek je ieder jaar dat die auto rondrijdt. Waarom dan wachten met het uitdelen van die subsidie tot over vier jaar?'

Volgens de organisaties moet Nederland alle zeilen bijzetten om de klimaatafspraken van het klimaatakkoord van Parijs te halen. 'Dan moet je ruimhartig omgaan met het beschikbare budget', vinden de organisaties. 'Het klimaatrapport van de Verenigde Naties dat deze maand verscheen, was daar glashelder over: vanaf nú moeten we elke CO2-winst boeken die we kunnen boeken.'

Bron: ANP