Superfood: 34 procent merkt effect

gojibessen_superfood_312.jpg

51 procent van ruim 45.000 Testpanel-respondenten eet weleens superfood. Daarvan bemerkt 34 procent effect, hetzij positief (vooral: een verbeterde stoelgang), hetzij negatief (vooral: een lege portemonnee).

Superfood: 80 procent van het Radar Testpanel kent het begrip, al geef ruim een derde aan niet precies te weten wat het is. Dat is niet gek, want er bestaat geen officiële lijst. Het is een verzamelterm voor voedingsmiddelen die hoge gehaltes gezonde stoffen bevatten.

We zijn benieuwd welke eigenschappen mensen bij superfood vinden passen. Een meerderheid (ruim 60%) van de mensen vindt vooral 'gezond', 'puur', 'biologisch' en 'voedzaam' bij superfood passen. Ruim 55 procent verwacht dat superfood vrij is van E-nummers en chemicaliën. Over 'fairtrade' en 'lekker' zijn de meningen verdeeld. Alleen de eigenschap 'medicinale werking' vindt een meerderheid (55%) níet van toepassing op superfood, tegenover krap een kwart die deze eigenschap wel passend vindt.

Meer voor minder?

Wanneer we de respondenten vragen of zij weleens superfood eten, geven we de volgende toelichting: Er bestaat geen officiële lijst van superfoods. Het is bij deze vraag dus aan jou om te beslissen of wat jij eet onder de noemer superfood valt. Bijna de helft (49%) geeft aan volgens deze vrije 'definitie' nooit superfood te eten. 15 procent eet het minstens één keer per week, 5 procent (bijna) dagelijks.

Wie nooit superfood eet, verwacht dit ook niet te doen tegen een lagere prijs. Op een kleine uitzondering na geldt: wie vaker superfood eet, wil er nog méér van, als het minder duur zou zijn.

Kokosolie en boerenkool

Kokosolie blijkt het meest populaire superfood: 55 procent van de respondenten heeft dit weleens gegeten, en voor 18 procent is dit het meest gegeten superfood. Ook gojibessen, quinoa, zeewier en chiazaad worden veelvuldig aangevinkt.

Daarnaast geven veel mensen aan dat zij ook de meer 'alledaagse' superfoods eten: voedingsmiddelen die we al veel langer kennen en eten, die ook (relatief veel) gezonde voedingsstoffen bezitten. Veel genoemd zijn boerenkool, broccoli, cranberries, havermout, lijnzaad, noten en spelt.

Lekker ontbijtje

Superfoods vormen geliefd ontbijtvoer: 43 procent van de respondenten nuttigt hun superfood dan. 36 procent eet superfoods als (een deel van) hun avondeten, 37 procent eet superfoods als tussendoortje. Bij de lunch wordt superfood door de minst grote groep (21%) gegeten.

'Omdat het lekker is', dat is het meest gekozen antwoord (29%) op de vraag waarom mensen hun favoriete superfood eten. 28 procent doet dit omdat ze hebben gehoord of gelezen dat het goed voor je is. Andere redenen zijn: om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen (25%), de spijsvertering te bevorderen (23%), de weerstand te verhogen (20%) en meer energie te krijgen (15%). 21 procent geeft aan er simpelweg 'een goed gevoel' bij te hebben. In de open antwoorden worden 'voor de afwisseling' en 'om uit te proberen' veel genoemd als reden.

Chiazaad voor een betere spijsvertering

Uit de resultaten blijkt dat bijenpollen, tarwegras en spirulina vooral gegeten worden voor een betere weerstand. Macapoeder en guarana worden in verband gebracht met een hoger energielevel. Van chiazaad hopen mensen dat het hun spijsvertering verbetert. Gojibessen en kokosolie, tot slot, moeten het vooral hebben van hun reputatie: de meeste mensen eten de superfoods vooral omdat ze gehoord of gelezen hebben dat het goed voor ze is.

Hebben de superfoods daadwerkelijk het gewenste effect? Gemeten hebben we het niet, gevraagd wel. 48 procent zegt géén effect te merken van het superfood dat zij het meest eten. 23 procent ervaart enkel positieve effecten. Nog eens 11 procent bemerkt zowel positieve als negatieve effecten.

Een ruime helft (51%) van de respondenten die aangeven positieve effecten te ondervinden, noemt een goede spijsvertering als voorbeeld. 39 procent zegt meer energie te hebben, 37 procent merkt verbetering van de weerstand. Nog eens 22 procent aan minder vaak of minder snel ziek te zijn, dankzij het eten van hun favoriete superfood. Tot slot merken meerdere mensen op dat hun cholesterolgehalte is gedaald, of dat superfood ze een vol(daan) gevoel geeft.

Als negatieve effect wordt vooral de aanslag op de portemonnee genoemd. Daarnaast ondervindt 31 procent als gevolg van hun superfoodgebruik een te eenzijdige focus hierop: zij ondervinden bijvoorbeeld een tekort aan (andere) voedingsstoffen. 5 procent heeft last van allergische reacties.

Niet meer zonder superfood

'Superfood is een hype', bijna alle Testpanelleden zijn het daarmee eens: zelfs de mensen die het dagelijks eten (84 procent).

54 procent van de superfoodgebruikers ziet superfoods als een belangrijke aanvulling op de dagelijkse voeding. Toch maakt een meerderheid (67%) zich geen zorgen of alle benodigde voedingsstoffen wel binnenkomen, wanneer ze geen superfoods eten. Wie nooit superfoods eet, verwacht er ook veel minder goeds van. Zo verwacht 9 procent dat superfoods een negatief effect op de lichamelijke gezondheid hebben, 48 procent verwacht geen effect.

Onnodig duur?

Wat betreft de prijs vinden zowel mensen die superfoods eten als mensen die dat niet doen, dat die aan de dure kant is. 80 procent vindt superfoods zelfs 'onnodig duur'. 55 procent vindt de prijs van superfoods enkel acceptabel wanneer deze ongeveer gelijk is aan de prijs van het product dat ermee vervangen wordt (bijvoorbeeld: quinoa in plaats van rijst). 22 procent is bereid om 1,5 keer meer geld uit te geven, 3 procent vindt 2 keer de prijs van het vervangende product acceptabel. Een hogere prijs wordt nauwelijks als acceptabel aangemerkt – terwijl een ruwe prijsvergelijking laat zien dat quinoa en gojibessen vaak minstens 5 keer meer kosten per kilo dan hun ‘tegenhangers’ rijst en rozijnen.

Speciaal een blokje om

Tot slot: 37 procent geeft aan dat de superfoods van hun keuze niet altijd gemakkelijk te verkrijgen zijn. Een kwart van de superfoodgebruikers fietst speciaal een blokje om voor de superfoods: zij kopen de superfoods meestal op een andere plek dan waar zij de rest van de boodschappen doet.Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 45.361 leden van het Radar Testpanel mee. Het onderzoek vond plaats tussen 27 maart en 12 april 2015. De resultaten zijn gewogen op basis van verspreiding over het land, opleidingsniveau en geslacht.


Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 90.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of voor nieuwsberichten op de website radartv.nl.


Aan het onderzoek deden 45.361 leden van het Radar Testpanel mee. Het onderzoek vond plaats tussen 27 maart en 12 april 2015. De resultaten zijn gewogen op basis van verspreiding over het land, opleidingsniveau en geslacht.

Het Radar Testpanel bestaat uit ruim 90.000 mensen. Zij nemen deel aan online enquêtes. De resultaten uit deze onderzoeken worden gebruikt in het tv-programma Radar en/of voor nieuwsberichten op de website radartv.nl.